Min blogglista

Min blogglista

Gunnuhver varm källa på Reykjanes

Gunnuhver på Reykjanes

Tillbaka till huvudsidan


Gunnuhver på Reykjanes
Längs bergsryggen på Reykjanes är mycket geomtermisk aktivitet. Näset ligger på kontinentalsprickan och därför förekommer där vulkaner och jordskalv är dagliga händelser. Följdaktligen är många varma källor på Reykjanes.

En av dessa källor är den s.k. Gunnuhver. Området ligger strax öster om fyren längst ut på udden. Det går en bilväg till området.  Gunnuhver hör till de mesta kända varma källorna på näset, liksom Seltun vid Kleifarvattnet.

Namnet Gunnuhver kommer av Guðrún, som spökade efter att hon dog. Hon ställde till mycket problem för människor och fä. Prästen Eiríkur Magnússon, från Vogósar, lyckades få slut på hennes härjningar med att skicka henne ner i källan.

Vid Gunnuhver finns flera heta källor. År 2006 ökade aktiviteten avsevärt och då förstördes vägen och utsiktsplattformer. i juni 2010 kunde man öppna nya gångleder och utsiktsplattformer.

I september 2014 höjdes aktiviteten åter och en ny lerkälla öppnades invid den gamla Gunnuhver. Myndigheterna var tvungna att stänga området när aktiviteten var som mest.

Bilden här till vänster tog Olgeir Andrésson och den är från en video som du kan ser här...

17.09.2014
Per Ekström
per@per.is

Tillbaka till huvudsidan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar