Min blogglista

Min blogglista

Eyjafjallajökull 2010

Två vulkanutbrott vid Eyjafjallajökull
Efter stor jordskalvsaktivitet vid Eyjafjallajökull under de senaste åren, som gav tecken på att vulkanutbrott kunde komma, började ett vulkanutbrott öster om glaciären, på det s.k. Fimmvörðuháls-området den 20 mars. Det utbrottet pågick till den 12 april. Den 13 april var det paus. Efter midnatt den 14 april började så ett nytt utbrott i den gamla kratern på toppen av Eyjafjallajökull. Det utbrottet pågcik till den 23 maj. Mesta problemen förorskade asknedfallet från det senare utbrottet.


Isländska vulkanfrimärken på 2:a plats i frimärkstävling 2010
21.1.2011

StampNews.com har valt bästa frimärken år 2010. Tre isländska frimärken med aska från vulkanutbrottet i Eyjafjallajökull kom på andra plats. Detta är från StampNews.com hemsida:
Vulcanostamps
 
 
Varför bildades så mycken aska i utbrottet? Nya teorier efter utbrottet i Eyjafjallajökull
17.12.2010

Geologen och doktor Ármann Höskuldsson intervjuades i Morgublaðið i dag den 17 dec. Han försöker svara på frågan varför så mycken aska bildades i utbrottet, trots att det var ett relativt litet utbrott.
Vulkan 100515-2120Han säger bl.a. att askmängden inte behöver vara kopplad till till storleken och kraften i utbrottet, som man trott fram till utbrottet i Eyjafjallajökull 2010. Askan bildas huvudsakligen av nedbrytningen av magman i lavakanalen upp ur jorden och främst beroende av vulkaniska gaser i lavakanalen. Ju djupare ned i kanalen denna process sker, desto mer vulkanaska bildas, kan man konstatera nu efter detta utbrott.
I de stora utbrotten i Askja 1875 och i Öræfajökull 1362 bildades mycket av finkornigt vulkandamm. Vetenskapen räknade med att det berodde på kraften i utbrotten.  Utbrottet i vår i Eyjafjallajökull tyder däremot på att så inte behöver vara fallet. Mycket av finkornig aska bildades då och det tog mycket lång tid innan den föll till marken, särskilt om det inte kom något regn.
Lavan i Eyjafjallajökull var seg och började upplösas långt nere i lavakanalen av vulkangaser och blev därför mera findfördelad än lavan i utbrottet i Fimmvörðuháls tidigare i vår, där aska bildades först och främst när flytande lava kom i kontakt med vatten och snö uppe på markytan. Då blev askan mycket grövre och fördes inte långt från platsen eller högt upp i luften.

Utbrottet i  Eyjafjallajökull var inte särskilt kraftfullt och askmolnet fördes aldrig högt, men spreds mycket långt till söder och öster av vindarna p.g.a. att askan var så finfördelad. Askkornen var mindre än 125 mikroner (mikron är en miljondels meter) i 70% av mängden. Askpartiklarna kunde flyga i luften i mer än en vecka.
Totalmängden av aska som kom upp ur vulkanen i Eyjafjallajökull beräknas till 0,27 kubikkilometer, varav knappt hälften fördes med vindar bort från Island.
(Denna artikel är byggd på en intervju med dr. Ármann Höskuldsson i den isländska tidningen Morgunblaðið fredagen den 17 december 2010).
Nu i november...
27.11.2010

... är än hett vatten i kratern uppe på Eyjafjallajökull. Den här bilden tog jag idag den 27 nov. 2010 (annars är allt lugnt än vid Eyjafjallajökull):
Eyjafj_2010-11-27 
Nu i början av oktober...
09.10.2010

... är allt lugnt vid vulkanområdet. Här är två fina bilder från www.vedur.is
Fimmv2_2010-09  Eyjafj_2010-08
Kratrarna och lavan på Fimmvörðuháls                              Kratrarna uppe på Eyjafjallajökull

Nu i slutet av september...
24.09.2010

... har fortfarande inget nytt utbrott kommit i Eyjafjallajökull. Men det är för tidigt att avskriva nytt utbrott, för 1821 tog den paus från januari till september, dvs. åtta månader. Än har det förflutit bara 4 månader...
Fortsättningsvis lugnt...
31.08.2010 - kl 22:00

Inget nytt rapporteras från vulkanen vid Eyjafjallajökull. När jag for senast på sydlandet på lördagen 28 aug. kunde man se lite ånga uppe vid kratern, men inget annat nytt har rapporterats.
Snö föll över askan i natt
21.08.201Vulkan 1008210 - kl 11:30

När de närboende vid Eyjafjallajökull vaknade i morse kunde de se att snö hade fallit på toppen av Eyjafjallajökull. Den svarta askan från utbrottet i vår har för första gången täckts av vit snö. I natt var klart och kallt väder och frost uppe på glaciärtoppen och när det sedan kom nederbörd föll den i form av snö.
Nu på morgonen är vädret åter klart och snön ses väl på bild från Milas webb kamera.Inget nytt från vulkanen
18.08.2010 - kl 18:00

Inget nytt har rapporterats från vulkanområdet.
Dagens regn förde lera och vatten ned i älvarna
15.08.2010 - kl 22:00

I dag söndagen, den 15 augusti, regnade det mycket på sydlandet. Åter fördes mycket lera och vatten ned i älvarna söder om Eyjafjallajökull. Särskilt i Svaðbælisá, som svämmade över sina bräddar igen. Den stora mängd vulkanaska, som ligger uppe på glaciären förs med regnvattnet ned i vattendragen.
Vid Svaðbælisá måste man åter sätta in stora grävmaskiner i dag för att rensa älvfåran från leran, så att vattnet kunde strömma åter normalt i älvfåran. Bl.a. nådde vattnet upp under vägbron vid ringvägen (väg nr 1) p.g.a. att så mycket lera fyllde upp i älvfåran.

Askan fortsättningsvis till besvär
07.08.2010 - kl 23:00 - uppdaterad 13.08.2010 - kl 18:00

Den stora mängd vulkanaska, som lades över glaciären i närmaste omgivning vid vulkanen, fortsätter att ställa till besvär. Särskilt vid mycket nederbörd över området. Då samlas askan som lera i älvar och vattendrag, som fylls med lera och slam och förorsakar översvämningar. Älven Svaðbælisá invid gården Þorvaldseyri svämmade över sina brädda i dag och delvis upp på landsväg nr 1. Med hjälp av en grävmaskin kunde man gräva bort slammet och vattnet kunde så åter strömma under landsvägen.
Ett jordskred föll också i morse vid gården Hvolstunga söder om Eyjafjallajökull. Det orsakades av stort vattenflöde i vattendraget vid gården tillsammans med lera ur askan.

Krossá, som ligger inne i Thorsmörk (Þórsmörk) har tidvis flödat över sina bräddar och upp på vägen. Det har lett till att mycket lera och sand har samlats på vägen och gjort den ofarbar för andra än stora jeepar. Franska turister hamnade också i svårigheter i Krossá, när de skulle köra över med en minijeep av märket Suzuki.
Några bilder från Fljótshlíð
01.08.2010 - kl 20:30

Vår dagsutflykt i dag 1 aug. gick till Fljótshlíð rätt norr om vulkanen Eyjafjallajökull. Vulkanen håller som sagt paus. Resultatet blev bl.a. några bilder
Vulkan 100801-01
Vulkanen Eyjafjallajökull håller sig lugn - i dag 1 aug. var bar moln runt den, men ingen aska och ånga.

Vulkan 100801-03Hlidarendi
Fögur er hlíðin, en ég fer ekki neitt”, sade Gunnar på Hlíðarendi, när han hade dömts till landförvisning och vände sig om och såg sitt vackra Hlíðarendi och vände om. På svenska sade han: “Vacker är hlíðin (sluttningen invid Markarfljót, den stora älven i Fljótshlíð) och jag far ingenstans”. Detta är Hlíðarendi i dag.
(Ett stycke historia ur Njals saga).

Fortsatt lugnt vid vulkanen - askan till besvär
01.08.2010 - kl 10:30

Läget vid vulkanen är fortsatt lugnt och stabilt. Vid kratern är mycket värme än och ånga bildas och ses väl i klart väder. Den finkorniga askan som ligger kvar på marken är fortfarande till besvär. Senaste helg (24.-25.7.) blåste askan över sydvästlandet och lade sig över bilar, hus och terasser och över området låg den som “fog”.
Vulkanen svalnar - för tidigt att säga att den somnat
25.07.2010 - kl 17:45

Geologen Magnús Tumi Guðmundsson säger för mbl.is, att det inte nu ses några tecken på att aktivitet är i vulkanen vid Eyjafjallajökull. Men det är för tidigt att säga att utbrottet har slutat. - Det kan vi säga bättre efter ett år, säger han. - Vi vet att vid senaste utbrott 1821-23 så tog sig utbrottet upp på nytt. Vulkanen är en stor varm källa nu och vatten som sipprar ned mot det heta materialet pressas upp som ånga och vi kommer att se ånga från kratern i lång tid än, kanske ett år, säger Magnús Tume enligt mbl.is
Oförändrat vid vulkanen - Turistnäringen går för fullt nu
19.07.2010 - kl 18:30

Vulkanen i Eyjafjallajökull håller sig lugn fortfarande. Ånga kommer upp ur kratern, men ingen vulkanisk aktivitet har registrerats sedan vulkanutbrottet upphörde den 23 maj. Turistnäringen på sydlandet rullar nu för fullt. - Särskilt efter att fotobolls-VM slutade har turisterna börjat visa sig igen, sade en representant för turistbranschen i Vík i Mýrdal.
Än ses ånga upp ur kratern vid Eyjafjallajökull
17.07.2010 - kl 22:10

På Milas webb kamera ses i kväll hur en ångplym stiger upp ur kratern. Vädret har varit särskilt gott i dag och en klar himmel är över Eyjafjallajökull. Då kan man se ånga stiga upp ur kratern. Se bilden här nedan:
Vulkan 100717
Foto: www.mila.is

Nu lugnt vid vulkanen på Eyjafjallajökull
17.07.2010 - kl. 10:45

Nu verkar allt vara lugnt vid kratern. Inga tecken på vulkanisk aktivitet. Ingen ångplym ses heller längre över kratern, troligen har vattnet som tidigare samlats i kratern tömts.
Askdammet som lagt sig i vulkanens omgivningar fortsätter att blåsa upp när det är hård vind. I dag blåser askdammet mot sydväst och bl.a. över Vestmannaöarna.

Mycket ånga ses över kratern
09.07.2010 - kl. 09:30

I går lväll när vi kom till vårt område Hörpulunden vid Rangárvellir såg vi att mycket mera ånga än förut låg upp ur kratern. I morse bekräftade man i nyhetssändingarna att ångan var märkbart mer än tidigare. Men det är inte fråga om förnyad vulkanisk aktivitet, säger Veðurstofa Íslands, bara ånga. - Ingen aktivitet är i vulkanen och inga jordskalv har noterats.
Men man avser att flyga över området i dag för att se om några förändringar har skett. Se här två bilder tagna nu i morse:

Vulkan 100709pe    Vulkan 100709
Foto: Per                                                                         Foto: www.mila.is

Askdammoln över Sólheimasandur
25.06.2010 - kl 17:00 - Uppdat, 26.06.2010 - kl 11:25

Kristbjörg och jag for i biltur på sydlandet på fredagen. Nu ses inte så många tecken av utbrottet längre nere i bygd, förutom den finkorninga, gråsvarta askan, som ligger på marken i låglänta områdena runt vulkanen. Där vegetationen har vuxit upp ligger askan i rötterna, t.ex. i gräset. Men på områden utan vegetation, t.ex. på Sólheimasandur, flyger den finkorninga askan upp så snart som det blir torrt väder och vind. Så här såg det ut på eftermiddagen i dag vid Skógar vid Sólheimasandur.
Vulkan 100625pe
Foto: Per

Fortsatt lugnt vid vulkanen
23.06.2010 - kl 10:50

I dagens rapport från Väderlekstjänstens geologiska avdelning och vetenskapsenheten vid Islands universitet konstateras, att allt är lugnt vid vulkanen. Vattenuppsamlingen i kratern grå långsammare än tidigare, där som glaciären inte längre påverkas direkt av hett ämne i kratern.
De kommer inte regelbundet att publicera rapporter, som de gjort veckovis den senaste tiden. Ny rapport publiceras när något anmärkningsvärt händer i vulkanen eller dess närhet.

Lugnt över Eyjafjallajökull
21.06.2010 -20:00

Det råder lugn över Eyjafjallajökull för närvarande. Men som jag skrivit tidigare, troligen håller vulkanen en paus och kan vakna till liv på nytt. Den senaste tiden har det regnat över området invid glaciären och vulkanen och askan har bundits bättre vid marken. Bönderna har börjat med höslåttern. Men askan ligger ännu i gräsrötterna och på marken och vid kommande torrväder blåser den troligen upp på nytt.
Bilden här nedan visar vulkanen från norr och detta kan man se på bilden:
1. Ett ångmoln kommer än upp från den heta kratern, som sakta fylls med vatten. När kratern är fylld börjar troligen vattnet att rinna ner mot Gígjökull (2).
2. Gígjökull där flodvågor kommit ned några gånger under utbrottet i Eyjafjallajökull. Detta är egentligen glaciäris, men den är svart av vulkanaska.
3. Nedanför Gígjökull var tidigare än vattenlagun. Den har nu fyllts av sand och landskapet är helt förändrat.

Vulkan 100621
Foto: www.mila.is

Istunnlar i glaciären
23.06.2010 - kl 23:00

Här nedan är en bild, som togs den 11 juni 2010 och visar mynningen av en istunnel (Ice tunnel), som sedan övergår i öppna isrännor (Canyon) i Gígjökull på norra sidan om kratern i Eyjafjallajökull. I tunneln rann smält vatten från kratern där den heta vulkanlavan smälte stora mängder av glaciäris. De bildades vid början av det senare utbrottet, det som var i Eyjafjallajökull mellan den 14 april och 23 maj 2010. De bildades den 14 april, då den första flodvågen kom ned från kratern med hett vatten, som smälte isen.
I nedre kanten av dessa isrännor har så avlagrats sediment från flodvågen. Grova beräkningar visar att ytan av sedimentlagret är på 340 m höjd ö.h., eller ca 50 m högre än den lagun som låg vid glaciärkanten före utbrottet, men som nu har försvunnit helt.

Vulkan 100623
Foto: Emmanuel Pierre Pagneux (www.vedur.is)

Kratrarna och lavan på Fimmvörðuháls har fått namn
16.06.2010 - 20:30

De två kratrar som bildas i den första utbrottet uppe på Fimmvörðuháls har fått namnen Magni och Móði. Dessa är namn är hämtade ur den gamla nordiska mytologin, Magni och Móði var åskguden Tors (Þór) söner.
Lavan som rann ur kratrarna har fått namnet Goðahraun (Goðalavan), som också anknyter till mytologin. “Goði” var en gemensam benämning på de fornnordiska asagudarna.
Namngivningarna följer traditionen att ge ortsnamn i Þórsmörk enligt den fornnordiska asatron.
Vatten samlas i kratern, men ingen fara för omgivningen
15.06.2010 - kl 08:00

Som ses på bilden här nedanför så samlas nu vatten i kratern. Vägen in i Þórsmörk, som tidgare stängdes, kan hållas öppen åtminstone för en tid, för man räknar med att vattenansamlingen går ganska långsamt.
Vulkan 100615
Vetenskapsmän följer med vattnet som samlas i kratern
12.06.2010 - kl 19:30 - uppdat. 13.06.2010 - kl 11:15

Enligt vetenskapsmän är det svårt att säga hur snabbt vatten samlas i kratern. Vattnet kommer att strömma ned i Gígjökull och ner i Markarfljót. Men det sker knappast de närmaste dagarna, men troligen inom de närmaste veckorna. Vattnet bildas av glaciäris som smälter i den västra delen av kratern, där het lava än tycks finnas i kratern och sänder värme upp mot glaciärisen, som tidigare inte har blivit påverkad av vulkanhettan.
Vatten samlas i kratern på Eyjafjallajökull - vägen in i Þórsmörk stängd
11.06.2010 - kl 23:35

Vetenskapsmän flög med helikopter över kratern i dag och kunde se att vatten samlas i kratern, ca 300 m i diameter. Detta ökar risken för att flod kan komma ned i Gígjökull och ner mot Markarfljót och därmed hota vägen in i Þórsmörk. Befolkningsskyddsmyndigheterna har därför beslutat stänga bilvägen för allmän trafik. Flodvågen kommer knappast de nästa dagarna, men det finns all anledning att varna för flodrisken, säger geologen Magnús Tumi Guðmundsson.
Kratern är fortfarande het och ånga kommer upp ur den. Se bilden här nedanför:

Vulkan 100611
Foto: www.vedur.is

DSC_0041    DSC_0045
Bild tagen på håll av Eyjafjallajökull.                                 Solnedgång i Hörpulundur, Gunnarsholt.
Ångmolnet ses väl upp ur kratern på toppen av                  Askdamm i luften ger stämningsfull solnedgång.
glaciären.                                                             Foto: Per

Regnet förorskade översvämningar
10.06.2010 - kl 21:35

Som metereologerna spådde så kom det ymnigt regn över glaciären och områdena runt omkring och i vattendragen från glaciären kom mycket lerblandat vatten, bl.a. i Svaðbælisá, som tidigare drabbats av översvämningar. Älven ligger vid gården Þorvaldseyri. Myndigheterna hade förstärkt skyddsvallarna och fördjupat älvfåran, som slammade igen efter den senaste översvämningen, men trots det flödade älven över sina bräddar och över åkrarna vid gården och upp mot landsvägen, där vattnet nästan nådde upp till körbanan. Denna bild här nedan tog bonden Ólafur Eggertsson på gården Þorvaldseyri i dag 10 juni.
Vulkan 100610
Nu spås regn
09.06.2010 - kl 21:00

I natt och i morgon förutspås regn över området. Det betyder att askan på marken kan sköljas bort delvis. Men man varnar också för att det kan medföra lerskred på glaciären ned i de intilliggande älvarna med åtföljande översvämningar. Det är också farligt att röra sig uppe på glaciären under sådana förhållanden, för där ligger mycket aska, som kan sätta sig i rörelse och flodvågor kan bildas.
Gräsinsåning i askan för att förhindra att askan blåser upp
09.06.2010 - kl 06:00

Den isländska uppodlingsmyndigheten (Landgræðslan) i samarbete med miljöministeriet har nu inlett insåning av gräs i vulkanaskan för att förhindra att askan blåser upp och srpider sig runt stora delar av Island som askdamm. Det är i huvudsak i områdena vid Sólheimasandur, vid Markarfljóts stränder och i Fljótshlíð.
Vulkan 100609
Insåning av gräs på Sólheimasandur för att förhindra uppblåsning av det
finkorninga askdammet.
Foto: www.mbl.is

Mycket ånga kommer upp ur kratern
08.06.2010 - kl 06:00

Enligt vädertjänstens geologer kommer mycket ånga upp ur kratern och har ökat från torsdagen i senaste vecka. I västra kanten av kratern har en ny krateröppning bildats och där förekommer lavaexplosioner. Aktiviteten i kratern har tidvis ökat för att sedan minska åter. Asknedfall förekommer närmast kratern. Mycket askdamm yr upp i luften vid hårdare vindar.
På fredagen den 4 juni kunde man vid gården Raufarfell söder om glaciären höra muller från vulkanen.

Bilden här nedan visar hur den svarta askan täcker glaciären vid vulkankratern.
Vulkan 100608
Foto: www.vedur.is

Liten aktivitet i vulkankratern i går och i natt
05.06.2010 - kl 08:30

Geologerna kunde se en aning aktivitet i kratern i går. Ingen jordskalvsaktivitet, utan bara små rörelser i själva kratern. Små mängder av aska kunde ses upp från kratern. Detta pågick mellan kl 17 och 19 i går.  Också i natt mellan kl 1 och 3 förekom några “puffar”. Liten mängd lava kom i kratern. Aktiviteten är grunt under kratern och inget tyder på att utbrottet skulle vakna till liv på nytt. När dessa “puffar” kom blev molnet från kratern mörkare och innehöll små mängder askämne.
Nu på morgonen kommer åter bara vit ånga upp ur kratern.

Vulkan 100605-0840
Foto: mila.is

Askan sprider sig över Reykjavik.
04.06.2010 - kl 21:30

Den aska som kom ur vulkanutbrottet, som upphörde den 23 maj, ställer nu till med bekymmer. Askan blåses upp av vinden och sprider sig i dag över huvudstadsområdet. Sikten är som en dimmig dag.
Lite nytt om vulkanen.
03.06.2010 - kl 22:30

Vulkanen är fortfarande i viloläge. I dag (i morse) for den isländska TV:s filmteam upp till kratern. Flmen visades i kväll i TVs magasinprogram “Kastljós”. Glaciären är helt svart och ytan täckt av ett tjockt asklager. Rikligt med ånga kommer än upp ur kratern.
Vulkan 100603
Foto: ruv.is

Ånga och uppblåsande finkornig aska är det som ställer till problem nu.
01.06.2010 - kl 20:00

Än kommer vit vattenånga upp ur kratern. Tidvis kan ängmolnet stiga upp till ett par kilometers höjd, men detta moln är ofarligt för flygtrafik.
Största problemen fär närvarande är det finkorniga asklager som bredde ut sig på marken söder, öster och väster om vulkanen och som nu blåser upp när det är torrt väder och vind. Tidvis är detta askmoln så tätt som i tät snöyra, men ser kanske bara några meter framför sig. Bilister uppmanas köra försiktigt.
Det är också problem för de som har andningssvårigheter.

Vulkanen sover, men än är kratern het.
28.05.2010 - kl 21:15

Geologer har nu haft tillfälle att fara hela vägen upp på kraterkanten som bildats i vulkanutbrottet. De kunde komma upp på östra sidan av kratern. Kraterkanten är 30 - 40 m tjock. I kratern förefaller fortfarande pågå viss aktivitet, närmast som en het källa och med mycket gasutsläpp. Temperaturen i kratern är fortfarande hög och mindre gassprängningar förekommer.
I dag har vädret varit lugnt och ångmolnet har stigit upp till 3 km höjd över havsytan.
Mycket aska ligger än på marken närmast glaciären. I torrt väder yr detta upp, men man hoppas på att regn de kommande dagarna ska rensa marken.

Ångkratern
27.05.2010 - kl 20:00

På denna bild från den isländska vädertjänstens geologer syns hur vit ånga upp ur kratern.
Vulkan 100527-1930
Vit ånga kommer upp ur kratern, ingen lava eller aska längre. Mest svart på glaciären runt kratern.
Gulaktiga gaser strömmer upp ur kratern och flyter ned framför kraternl . Detta är svaveldioxid.
Foto: www.vedur.is

Onödiga spekulationer om utbrott i Katla i svenska medier
27.05.2010 - kl 19:30

I morse rapporterade svenska medier (åtminstone Aftonbladet och Rapport) om att risken för ett utbrott i Katla föreligger. Katla är grannvulkanen till Eyjafjallajökull och det har antagits, att utbrott i Eyjafjallajökull kan efterföljas av utbrott i Katla. Det har skett vid de tre föregående utbrotten i Eyjafjallajökull. Ett utbrott i Katla är normalt större än det nuvarande utbrottet, som just upphört.
Men fakta är, att inga tecken över huvudtaget visar på att ett utbrott i Katla skulle vara på gång. Tvärtemot är det mhycket lugnare än normalt vid Katla och har varit allt sedan utbrottet i Eyjafjallajökull började i mars.
Sådana grundlösa spekulationer ger bara upphov till oro och spekulationer. Det drabbar den globala flygverksamheten och turismen, inte minst på Island.
Utbrottet över
25.05.2010 - kl 06:00

Geologerna är övertygade om att utbrottet nu har upphört. Sedan den 23 maj har ingen vulkaniska aktivitet konstaterats. I rapporten från väderlekstjänstens geologer och universitetets vetenskapsenhet i går den 24 maj konstaterar man att ingen lava strömmat upp och att aktiviteten under vulkanen är i stort sett på den nivå som den var före utbrottet. Bara ett fåtal jordskalv har registrerats i området de senaste 48 timmarna, alla små. Ett ångmoln ses fortfarande stiga upp ur kratern till några kilometers höjd, men ingen aska har uppmätts eller rapporterats.
Men man framhåller, att det inte kan uteslutas att vulkanen vaknar upp på nytt.

Ingen särskild aktivitet har setts i Katla.
Utbrottet slutade i dag 23 maj
23.05.2010 -22:10

I dag har ingen aska eller lava kommit upp ur kratern och ingen aktivitet under glaciären. Den 23 maj blir officiellt datum för vulkanutbrottets slut. Utbrottet pågick från 14 april - 23 maj 2010. Visserligen kan utbrottet starta på nytt, som det gjorde 1821 - 23. Då började utbrottet i december 1821 och upphörde i januari 1822, men fortsatte sedan på hösten 1822.
Geologer flög över utbrottet i dag och mätte temperaturen i kratern till knappt 100 gr. C. Det tyder på att ingen ny lava strömmar upp.
Man kommer dock att följa med vulkanen den närmaste tiden för att se hur utvecklingen blir.

Nu kommer bara ånga upp ur kratern. En bild från Milas webbkamera i kväll visar läget nu:
Vulkan 100523-2205
Bara ånga kommer upp ur kratern nu, ingen aska och ingen lava.
Foto: Milas webbkamera.

Allt tyder på att utbrottet har slutat - i alla fall för stunden
23.05.2010 - 15:50

Ingen vulkanaktivitet har varit i dag i kratern. Webbkamerorna visar bara att vit ånga kommer upp ur kratern och dess omgivning. Vulkanämnet är ännu hett och smälter is och snö, men ingen lava strömmar längre upp. Ingen aska förs heller längre upp i luften. Allt tyder på att utrbottet har slutat, men geologerna säger att det är för tidigt att slå det fast definitivt. Utbrottet kan börja på nytt, liksom vid utbrottet för 187 - 189 år sedan
Utbrottet över?
23.05.2010 - 11:20

Journalisten och fotografen Ómar Ragnarsson flög över vulkanen i morse och sade att det verkar som utbrottet har slutat. I går var liten aktivitet och mindre asksprängningar, men nu verkar det ha slutat. Detta enligt nyhetstelegram på www.mbl.is
Det förra utbrottet 1821 - 1823 pågick med pauser.
Det är för tidigt att säga om det har slutat definitivt, men aktiviteten för närvarande har upphört. Det kan börja på nytt.

Askplymen ca 4 km hög
22.05.2010 - kl 19:50

Geologerna flög i forskningsflyg i dag på eftermiddagen. De kunde konstatera, att askmolnet är ca 4 km högt och att aktiviteten är i stort sett som i går. Små explosionsutbrott är i kratern och de såg ett när de var på väg att att flyga från vulkanen. Sikten har varit dålig p.g.a. moln över glaciären.
Vinden har varit svag östlig och litet asknedfall väster om vulkanen, bl.a. i Hvolsvöllur, där fin aska fallit.
På vårt område ca 30 km nordväst om vulkanen kom lite aska i natt. Svart, finkornig aska, mest lik damm lade sig över bil och husvagn och som damm i gräset när vi vandrar i det.
Ca 20 jordskalv har registrerats under glaciären det senaste dygnet, alla små och på litet djup. GPS mätningar visar på att fjället sjunker ned, som tyder på att trycket i magmabehållaren minskar och att mindre av vulkanämnen strömmar upp ur underjorden.

Fortsatt liten aktivitet vid Eyjafjallajökull
22.05.2010 - kl 10:50

Utborttet pågår än, men aktiviteten är ganska låg och litet asknedfall förutspås i dag, och då främst närmast vulkanen och söder och sydost om den. Askmolnet når inte högre än 3 km och medför inget problem för flygtrafiken.
Förhoppningen är att utbrottet ebbar ut och livet normaliseras i närområdena.

Vulkanutbrottet har minskat mycket
21.05.2010 - kl 21:30

Kraften i vulkanutbrottet har minskat betydligt. Nu är vulkanämnet som kommer ur kratern inte mera än 5 ton per sekund. Askmolnet har idag farit upp i 3,6 km höjd. Inget asknedfall har rapporterats i dag. Blåaktigt moln har setts upp ur kratern. Troligen innehåller det svavelsyra, som är normalt vid denna typ av vulkanutbrott.
Litet vattenflöde är i Gígjökull. Kanske är utbrottet på väg att slockna?
Vädret har varit mulet i dag, så jag har tyvärr inga nya bilder.

Under 50 ton per sekund
21.05.2010 - 06:15

Vädret är än en dag disigt och mulet över vulkanområdet och ingen sikt vid webbkamerorna. Utbrottets kraft har minskat, nu räknar man med att lavaströmmen är väl under 50 ton per sekund. - Utbrottet har tidigare lugnat ned sig och så tagit fart på nytt, så det är omöjligt att säga om detta är tecken på den sista nedgången i utbrottet, säger Magnús Tumi Guðmundsson geolog.
Kan vi se slutet på utbrottet?
20.05.2010 - kl 18:15

Förståeligt nog börjar de som bor närmast utbrottet att bli ganska trötta på det. En del bönder har varit tvungna att flytta sina får till andra ställen på Island. I vissa fall till områden som är utanför smittskyddsområdet, vilket betyder att fåren inte kan komma tillbaka till gården. Hästar har också flyttats. Det är en tröstlös kamp mot askan, när det kommer mera aska åter och åter.
I Hvolsvöllur diskuterar man nu att påskynda byggandet av hyresbostäder och ge folket möjlighet att flytta bort från de mest drabbade områdena.

I den isländska väderlekstjänstens och universitetets dagliga översikt konstaterar man att askplymen har minskat och är inte mera än 3 - 5 km hög och att det tyder på mindre energi i utbrottet. Utbrottet är fortfarande mest askutbrott och lite lava flödar ur kratern. Det förefaller som om utbrottet är i avtagande.
I går kom lerblandat vatten ned i Svaðbælisá. I övrigt är liten smältning av is p.g.a. utbrottet.
Man kan alltid hoppas att vi börjar se slutet på utbrottet, men vetenskapsmännen säger att man kan anta att variationer kommer att förekomma i utbrottet.
Vädret har varit mulet i två dagar och man har inte kunnat se utbrottet visuellt. Asknedfall i dag norr om vulkanen i Fljótsdalur, gården som är längst inne i Fljótshlíð (till öster).
All flygtrafik till utlandet har fungerat normalt i dag, men inrikesflyget har inte kunnat flyga til Egilsstaðir och Akureyri p.g.a. aska. Flyg till Vestmannaöarna har också varit inställt, men det är p.g.a. dimma. Till övriga delar av landet har flyget kunnat gå normalt.
Askan förs mot norr och in över Island
20.05.2010 - kl 06:00

Utbrottet fortsätter som förut. Vinden är sydlig, så askan förs mot norr. Vädret i området är mulet och webbkamerorna kan inte visa mycket av själva utbrottet.
Svaðbælisá - gyttjeblandat vatten flödade över bräddarna
19.05.2010 - 21:00

Älven Svaðbælisá, som ligger invid gården Þorvaldseyri (som jag skrivit om och har bilder på här längre ned) svämmade i dag på förmddagen över sina bräddar. Det visade sig att askblandat vatten som bildats på glaciären bildade en sorts jordskred på glaciären och rann ned i älven. Konsistensen på det flödande vattnet var ungerfär lika tjockt som gjutbetong. Det är första gången som man kunnat dokumentera detta fenomen, men det har helt säkert förekommit förr vid liknande vulkanutbrott på Island, dvs. utbrott i glaciär med mycket askbildning. Geologerna/vulkanologerna varnar för detta fenomen och avråder folk från att röra sig uppe på glaciären, som också är förbudsområde för allmänheten enligt myndigheternas beslut.
På kartan här nedan visas var älven ligger.

Vulkan 100519-2100
Utbrottet i Eyjafjallajökull nu lika stort som utbrottet på Heimaey 1973
19.05.2010 - kl 06:15

Vulkanologen Haraldur Sigurðsson skriver på sin bloggsida www.vulkan.blog.is att utbrottet i Eyjafjallajökull nu är lika omfattande som utbrottet på Heimaey i Vestmannaöarna 1973. Ca 0,3 kubikkilometer av vulkanämnen har kommit upp ur vulkanen från den 14 april.
Utbrottet som förut, men vinden har vänt
18.05.2010 - kl 18:00

Vulkanutbrottet självt är i stort sett som förut, men vinden har blåst från sydväst och söder och askan har därför spridits mot inlandet av Island och till delar av norra Island. Det är första gången under utbrottet, som aska har spridits och det hållet. Den fina askan blåses också upp av vinden och blir fint damm i luften där aska tidigare har fallit. Ocks¨å i Reykjavik har askdammet kunnat mätas och luftföroreningen är över rekommenderade värden för ohälsosam inandningsluft.
Mycket explosionsutbrott än, men kraften minskar
17.05.2010 - kl 19:30

Utbrottet i Eyjafjallajökull är än mycket explosionsutbrott, som bildar mycket aska. Det fins dock tecken på att kraften i utbrottet har minskat från det att det nådde maximum den 13 maj. Askplymen stiger 6-7 km upp i luften.
Askan stör flygtrafiken
17.05.2010 - kl 08:45

Askan från Eyjafjallajökull har i natt och nu på morgonen stängt flygplatser i Storbritannien och möjligtvis på några andra ställen i Europa. I Keflavik fungerar flygtrafiken normalt tillsvidare, men stänger troligen kl 12 i dag. Inrikesflyget från Reykjaviks flygplats är inställt i dag. Utbrottet visar inga tecken på att minska eller upphöra.
Asknedfall över Skógar
16.05.2010 - 21:30

Utbrottet fortgår och askan föll i dag österom vulkanen, bl.a. i Skógar, där jag stoppade med en grupp en liten stund. Allt är grått i området och Skógafoss är brun i stället för klar och vit som man är van att se den.
Vulkan 100516-1300
Allt är grått vid Skógafoss.

Utbrottet fortsätter i samma omfattning som den senaste dagarna
16.05.2010 - kl 07:40

Utbrottet fortsätter oförändrat. Vindarna förutspås i dag vara nordlliga, så asknedfallet lokalt på Island blir från sydväst till sydost från vulkanen sett. Flygtrafiken på Keflavik fungerar väl, dock med en del mindre förseningar, som är effekter av stängningen på fredagen.
Asknedfall och fortsatt kraft i utbrottet - Nya bilder
15.05.2010 - kl 21:30

Senaste natt från midnatt till kl 03 var en rad jordskalv under vulkanen på stort djup, ca 20 km. De starkaste var runt 2 på Richter skalan. Följden var att utbrottet var kraftigare i dag. Askmolnet lade mot sydäst och sedan till söder ut över havet. Nu i kväll förefaller askplymen föras mera mot öster. Vi for i dag på rekognoceringstur i asknedfallsområdet och tog några bilder, som är här nedanför, tillsammans med en bild av vulkanplymen nu i kväll. Flyget har fungerat väl på Keflaviks flygplats sedan i morse, dock med vissa förseningar.
Vulkan 100515-1040 Vulkan 100515-1050
Vulkanen sedd från väster                                                    Vulkanen sedd från söder. Gården Þorvaldseyri.

Vulkan 100515-1051 Vulkan 100515-1056
Asknedfall över landsvägen. En solskensdag blir som skymning och kvällsljus.

Vulkan 100515-1100  Vulkan 100515-2120
Asknedfallet kommer som en svart vägg.                                  Utbrottet i kväll kl 21:20 isl. tid.

”Askbilder” från Austur Landeyjar
14.05.2010 - kl 21:40

Madelaine Berggren, som bor på gården Bólstaður i Austur Landeyjum sände mig några bilder av asknedfallet på gården i dag. Allt är täckt med svart aska, finkorning som vetemjöl:
MB 333  MB 334
MB 338  MB 343
Aska har för första gången fallit väster om vulkanen
14.05.2010 - kl 20:40

Första gången sedan utbrottet började i Eyjafjallajökull har aska fallit ned väster och nordväst om vulkanen. Vinden var ostlig till sydostlig i natt och asknedfall konstaterades i natt och på förmiddagen i Hvolsvöllur, Hella, i Fljótshlíð, men även längre västerut i Selfoss och i huvudstadsregionen. Keflavik flygplats var stängd i dag, men borde kunna hållas öppen i morgon lördag.
Vinden har nu åter svängt mot nordlig och askan förs söderut över Landeyjar och vid kusten direkt söder om vulkanen.

Mycket asknedfall vid sydkusten
14.05.2010 - kl 06:10

I natt har det fallit mycket aska direkt söder om glaciären. Himlen är nattsvart och sikten dålig. Folk uppmanas hålla sig inomhus. Keflavik flygplats stängdes i morse. Nytt besked på eftermiddagen.
Kvällssol över vulkanen - en månad sedan utbrottet började
13.05.2010 - kl 22:00

Här är en bild, som Madelaine Berggren tog i kväll från Austur Landeyjar. Vulkanen är lika aktiv som förut, och plymen ses mellan molnen. Nu natten mot den 14 maj är det exakt 1 månad sedan utbrottet i Eyjafjallajökull började. Det inleddes kl 01:15 den 14 april.
Nytt Island 315
Foto: Madelaine Berggren, Austur Landeyjar

Vulkanmolnet något högre i dag än i går
13.05.2010 - kl 19:15

Vulkanmolnet har varit något högre i dag än i går. Vädret har varit halvmulet, men liten rörelse i luften ovanför vulkanen. Molnet har nått upp till 6 km höjd. Störningar i flygtrafiken förväntas i morgon. Se notisen här nedanför.
På fredagen förväntas störningar i flygtrafiken, normaliseras på lördagen
13.05.2010 - kl 16:00

Icelandair meddelade i dag att deras Europaavgångar på fredagsmoronen tidigareläggs med ett par timmar, då prognoserna visar att flygplatsen kan stängas kl 07 på morgonen. Returflygen tillbaka på Island beräknas kunna flyga, men troligen med några timmars förseningar. Flygplatsen antas kunna öppna igen på fredagseftermiddagen.
På lördagen förväntas flygplatsen vara öppen, men förseningar kan förekomma efter fredagens störningar.

För närmare detaljer, se resp. flygbolagshemsidor, eller hemsidan för Keflavik:
- Icelandair: www.icelandair.se
- Iceland Express: www.icelandexpress.com
- Keflaviks flygplats: www.airport.is

I morgon är det en månad sedan detta utbrott började
13.05.2010 - kl 08:50

I morgon är det en månad sedan utbrottet började den 14 april. Då talar jag om utbrottet i Eyjafjallajökull. Före det hade vi ju ett utbrott öster om glaciären, på Fimmvörðuhals under dagarna 20 mars - 12 april.
Utbrottet är liksom de senaste dagarna, betydande kraft i kratern och askmoln som sprider aska mest lokalt nu öster och sydost om vulkanen. En viss mängd lava verkar åter rinna under isen norrut mot Gígjökull, man kan se ånga komma upp ur glaciärisen.
Flyget går normalt idag, förutom till och från Vestmannaöarna.
Här är en bild från 08:15 i morse:

Vulkan 100513-0815
Foto: Vodafones webbkamera 13.5.2010 kl 08:15.

Läget i dag 12 maj
12.05.2010 - 22:30

Läget i vulkanutbrottet är i stort sett oförändrat. Vulkanplymen har varit aningen mindre idag. Asknedfall mest i områdena ostsydost om vulkanen. På webbkamerorna har man kunnat se aningen mera ångbildning ned mot Gígjökull, som tyder på mera issmältning från lavan. Inget tyder på att utbrottet skulle upphöra inom kort.
Vädret har varit mulet hela dagen med nederbörd. Nu på kvällen har det åter klarnat upp.

Vulkan 100512-1905
Foto: Vodafones webbkamera 12.05.2010 þ kl 19:05

Utbrottet fortsätter med stor kraft
12.05.2010 - 06:00

Utbrottet fortsätter som askutbrott med stor kraft, liksom de senaste dagarna. Liten mängd lava rinner ur kratern, men den lava som kastas upp ur kratern i sprängningar omvandlas till aska, eller landar runt kratern och bygger upp väggarna runt den. Vädret i dag är mulet, så jag har inga bilder. Vinden oförändrad nordvästlig, så eventuell aska faller mot sydost.
Utbrottet stabilt
11.05.2010 - 18:00

Aktiviteten under Eyjafjallajökull förefaller vara ganska jämn. Det kommer att vara variationer i aktiviteten och asknedfall kommer att förekomma. Vulkanplymen har nått 5-6 km höjd. Askan lokalt här på Island har förts mot sydost och syd. Några jordskalv har uppmätts fortsättningsvis på stort djup under glaciären (18 - 20 km).
Jordskalv i går med ökad aktivitet i följd. Åter tillbaka till normalt nu
11.05.2010 - 06:00

I går på förmiddagen kom en rad jordskalv djupt under glaciären. Detta är tecken på att magma är att pressas upp ur jordens inre upp mot kratern. Efter följde ökad kraft i utbrottet och en mörkare vulkanplym. Kraften gick så tillbaka under dagen och är nu åter på motsvarande nivå som de senaste dagarna. Lavautströmningen ur kratern är liten för närvarande. Utbrottet har mera karaktären av explosionsutbrott. De som flugit över området talar om all lavastycken stora som bilar kastas upp flere hundra meter. Här är en bild tagen av Milas webbkamera nu på morgonen.
Vulkan 100511-0549
Foto: Milas webbkamera.

Vulkanbild 10 maj kl 06:14:
10.05.2010 - kl 06:20

Så såg vulkanen ut i morse kl 06:14 isländsk tid:
Vulkan 100510-0614
Foto: Vodafones webbkamera.

Mindre asknedfall, men stor aktivitet i kratern. Flyget normaliseras
10.05.2010 - kl 06:00

Asknedfallet har i natt varit mindre än de senaste dygnen. Men aktiviteten i kratern är stor och högljudd. Mullret från lavaexplosioner i kratern har hörts vida omkring.
Avsikten är att återuppta flyget på Keflaviks flygplats i dag, efter stängningen i går.

Lava kastas upp ur kratern högt upp i luften
09.05.2010 - kl 23:20

Som bilden här nedanför texten visar, så verkar lavaexplosionerna i kratern vara aktiva nu. Lava kastas flere hundra meter upp i luften. Bilden är tagen med Milas webbkamera nu i kväll kl 23:14 (www.mila.is). Avståndet är långt, men ändå ser man hur lavan kastas upp ur kratern nu i skymningen.
Vulkan 100509-2314
I natt var asknedfall mest över Sólheimasandur - än förorenad luft i Vík
09.05.2010 - kl 10:10

Riksradion RÚV rapporterar att i natt var mycket asknedfall över Sólheimasandur, som är sydost från vulkanen. Nedfallet i Vík har minskat, men ännu är askpartiklarna i luften dubbelt större än gränsvärden för hälsovådlig luft.
Hekla, vulkanen som egentligen skulle ha varit den som skulle ha utbrott nu
09.05.2010 - 09:30

Innan utbrotten vid Eyjafjallajökull började i mars räknade alla med att det var Hekla som var nästa vulkan till att få utbrott i år. De senaste utbrotten i Hekla har varit 1970, 1980-81, 1990-91 och 2000, så enligt den trenden skulle ett utbrott vara aktuellt nu. Men den damen (namnet Hekla är kvinnonamn på Island) sover lugnt tillsvidare. Jag visar det med att publicera denna bild som jag tog i morse i sol och fint väder på vårt område Hörpulunden.
Hekla 100509-0930
Vulkanen Hekla sover lugnt än. Denna bild tog jag i dag 9 maj.

Inget nytt från vulkanen hittills i dag - Islandsflyget än i dag via Akureyri
09.05.2010 - kl 08:30
Nu på morgonen är inget nytt att rapportera. Utbrottet fortsätter oförändrat. Allt flyg till och från Island går via Akureyri och Glasgow fungerar som knutpunkt. Detta förhållande gäller troligtvis hela dagen. Aksmolnet har ställt till med bekymmer för flyget i Spanien, där ett tiotal flygplatser än hålls stängda.
Nya uppgifter kommer här under dagen om förändringar sker.
Vulkanutbrottet än med stor kraft.
08.05.2010 - kl 19:00
Islands väderlekstjänsts geologiska enhet säger, att ännu är utbrottet med full kraft. Liten lavaström är ned längs Gígjökull och ångbildningen där i minimum. Sprängningarna i kratern har minskat och är på samma nivå som före aktivitetsökningen den 5 och 6 maj. Visst asknedfall förekommer än i närområdena, men mindre än det som var i början av utbrottet.
Vulkanutbrottet producerar än mycken aska
08.05.2010 - kl 16:30
Vulkanutbrottet är mest askutbrott nu. Vi for i dag in i Fljótshlíð, som är norr om Eyjafjallajökull och mitt emot Gígjökull. Det var mäktigt att se. Askan förs med vinden mot sydost och ut över havet. Områdena söder och sydost om vulkanen drabbas än en gång av asknedfall. Samhället Vík i Mýrdal får mycket asknedfall och vistelse utomhus avråds och är hälsovådligt. Halten av askpariklar i luften är lngt över gränsvärdena. Askan kommer in över västra Island efter att ha gjort en ring över havet. Keflavíks och Reykjaviks flygplatser och är stängda och Akureyri har åter fått ta över som Islands internationella flygplats. Inrikesflyget ligger också nere.
Här en bild som jag tog i dag på eftermiddagen kl 14.
Vulkan 100508-1400  
Några bilder av utbrottet på lördagsmorgonen
08.05.2010 - 10:20
Vi är på skådeplatsen för utbrottet, dvs. vi är i Hvollsvöllur. Vädret är fint, klarblå himmel, sol, förutom askmolnet förstås...
Här nedan är två bilder tagna nu just efter kl. 10 på lördagsmorgonen.
Geologerrna säger att kraften i utbrottet är mindre nu än de senaste dagarna och att askproduktionen är mindre. Askmolnet når inte heller lika högt som de senaste dagarna. Asknedfallet under de nästkommande dagarna förutsås i huvudsak söder och sydost om glaciären.
Vulkan 100508-1014  Vulkan 100508-1016
Här är två bilder, tagna i dag 8 maj kl 10:15 av Milas webbkameror. Den vänstra bilden är från Þórolfsfell och visar vulkanen från norr med Gígjökull i sluttningen (under det vita molnet). Där bildas ånga av lava som smälter isen, Lavan rinner under glaciärisen.
Den högra bilden är tagen från Hvolsvöllur från väster.
Askan förorsakar problem för flyget igen.
08.05.2010 - 09:30
Den tilltagande aktiviteten i vulkanutbrottet under senaste vecka har börjat få konsekvenser för flygtrafiken i västra Europa. Keflavik flygplats är stängd i dag och i Spanien har man stängt några flygplatser.
Bild tagen nu i kväll kl 21:25
07.05.2010 - 21:30
Vulkan 100507-2125
Foto: Vodafone (webbkamera) 7.5.2010 - kl 21:25
Nya bilder av vulkanutbrottet. Mycken aska. Keflavik stänger kanske i morgon lördag?
07.05.2010 - kl 19:20
Nu på fredagen har vädret klarnat upp över vulkanutbrottet. Här nedan två bilder från Milas webbkameror, som visar hur kraftigt utbrottet är nu. Asknedfall mot sydöster, bl.a. i Vík.
Askprognosen tyder på att Keflavík flygplats stängs i morgon. Då flyger Icelandair till Glasgow och därifrån förbindelseflyg till Akureyri.
Vulkan 100507-1907
Vulkan 100507-1910
Mycket asknedfall i Vík
07.05.2010 - kl 08:50
I natt har mycket aska fallit ned över Vík i Mýrdal och sydost om vulkanen. Skolor och daghem hålls stängda i dag och folk rekommenderas att hålla sig inomhus. Luftföroreningarna är långt över gränsvärdena för vad som anses hälsovådligt. Utbrottet är ett kraftigt askutbrott nu. Lavan som kommer upp omvaldas till aska. Därmed är liten lavaström ur kratern.
Ny fas i utbrottet
06.05.2010 - kl 20:00
Det är uppenbart efter de senaste dygnens aktivitet i vulkanen, att utbrottet kommit in i en ny fas. Mycket aska produceras nu i kratern och sannolikt mindre lava, som strömmar ut längs markytan. Den ökade askproduktionen ses i askmolnet som under det senaste dygnet stigit upp mot 9 - 10 km höjd. Askmolnet är tredelat, den översta delen drar mot SÖ, mellanlagret mot SSÖ och det nedersta lagret sprids med dammolnen som blåser upp från marken till områdena nedanför glaciären.
Asknedfallet har varit betydande i dag i Skógar, på Sólheimasanden, i Vik och på Myrdalssanden och områden öster om den. På Myrdalssanden sägs asklagret vara över tio centimeter och det kommer att bli mycket damm som blåser upp i torrt och blåsigt väder.
Flygtrafiken har inte störts i dag enligt vad jag kunnat se i nyhetstelegrammen, men den kraftiga askproduktionen och att aska sprids till högre luftlager, innebär sannolikt att askan kommer att spridas ner mot Europa igen.
Vädret har varit mulet, så jag har tyvärr inga bilder att presentera just nu.
Utbrottet har åter karaktären av askutbrott
06.05.2010 - kl 06:15
Vulkanutbrottet har åter karaktären av ett askutbrott, som det hade i början av utbrottsfasen. Mycket aska har bildats och i natt nådde askmolnet upp över 10 km höjd. Askmolnet blåser med vinden till söder och sydost.
De brittiska flygmyndigheterna har åter öppnat alla flygplatser i Storbritannien, där ingen aska kunde uppmätas i atmosfären.
Än stor kraft i utbrottet
05.05.2010  kl 20:30
Kraften i vulkanutbrottet i Eyjafjallajökull är än stor och utbrottet visar inga tecken på att upphöra. Ett flertal jordskalv har varit under glaciären de senaste dygnen och geologerna tolkar det som att lava är än att strömma in under vulkanen och underhåller därmed kraften i utbrottet. I morse hördes ansenliga ljudsmällar från vulkanen. Ljudet nådde långt, ända till Reykjavik och Borgarfjörður. Aksnedfall har i dag förekommit öster om vulkanen.
Askan stoppar åter flygtrafik i norra Skottland och på Irland
05.05.2010 - 06:05
Askmolnet från vulkanen ställer åter till problem - förhoppningsvis bara för en kort tid. Brittiska flygmyndigheter stänger flygplatser i norra Skottland och på norra Irland. T.ex. torde Glasgows flygplats hållas stängd, medan Edinburgh borde kunna hålla öppet.
Inga stora nyheter i övrigt från vulkanutbrottet. Mätinstrumenten visar på att aktiviteten stabiliserats. Några jordskalv djupt under vulkanen i går tyder på att lava fortsätter att strömma in i magmabehållaren under vulkanen, enligt geologerna. Inga tecken på att utbrottet kommer att upphöra ses inte för tillfället.
Vädret är mulet och grått över utbrottsplatsen, så inga nya bilder nu på morgonen. Vinden blir nordvästlig, så asknedfall kan förväntas söder och sydost om vulkanen i dag.
Svart aska och ångmoln
04.05.2010 - kl 21:00, uppdat, 21:30
Vulkanutbrottet har idag spytt ut svart aska och vattenånga har stigit upp från lavan som strömmar norrut under glaciären under Gígjökull. Vinden har varit nordlig och nordvästlig, så asknedfall har i dag förekommit söder och sydost om vulkanen. Här under texten är några bilder från i dag. Den rinnande lavan fortsätter att äta sig fram under glaciären och gerologerna tror att lavan kan nå floddeltat de närmaste dagarna.
En viss jordskalvsaktivitet har noterats i dag, efter en paus på några dagar.Skalven är alla under 3 på Richterskalan, men några mellan 2 och 3. Det starkasta 2,9. De flesta är på relativt stort djup (> 10 km).
Flygtrafiken över Skottland, Irland och Färöarna har varit drabbad av askmolnet under en del av dagen i dag. Flygtrafiken till och från Island har i övrigt fungerat utan större störningar.
Vulkan 100504-MB277      Vulkan 100504-1715
Foto: Madelaine Berggren.                                   Foto; Vodafone (webbkamera) Där den vita ångan kommer är
                                                                         lava under glaciärisen och nära till låglandet nedanför.
När kommer lavan fram under glaciären? - Utbrottet fortsätter
04.05.2010 - kl 06:10
Vattenmängder strömmar ut ur Gígjökull. Det är smältvatten från lavan som rinner ned under glaciären. Det är en tidsfråga innan lavan börjar rinnar ned för det branta berget under Gígjökull och ned till flodlagunen nedanför. Det kommer att bli ett annorlunda skådespel när och om det sker.
Glaciären Eyjafjallajökull har tärts mycket av utbrottet glaciologen Helgi Björnsson säger att detta utbrott kommer att påskynda glaciärens smältning och kanske att glaciären försvinner snabbare.
Vädret är fortsatt disigt och svårt att få bilder från webbkamerorna.
Lavan närmar sig låglandet - giftiga gaser är farliga
03.05.2010 - kl 18:00
Lavan fortsätter att rinna norrut och under den del av Eyjafjallajökull glaciären, som heter Gígjökull. P.g.a. mulet och disigt väder är svårt att veta hur långt lavan har kommit, men det kan ske inom någon dag att lava kommer ned i dalen och ned på låglandet. På bilden här nedan kan lavan komma ned under iskanten och ned där ångan stiger upp från deltat.
Vulkangaser är giftiga och i dag fick några vetenskapsmän lätt förgiftning av dessa gaser när de var på undersökningsuppdrag i den f.d. lagunen under Gígjökull, dvs. i det floddelta som ses på bilden.
Det varma vattnet som kommer ned ur glaciären värmer upp vattnet i Markarfljót. Vattnet hade en temperatur på +17 grader C vid gamla Markaðsfljótsbron. Dagen förut var vattentemperaturen + 1 grad.
Askmolnet har lokalt på Island spridit sig norr om vulkanen, men inget asknedfall i bebyggda området. I högre luftlager har askmolnet drivit söderut och är på väg mot Irland. 
Utbrottet har fått ny kraft
03.05.2010 - kl 06:00
Utbrottet fick ny kraft under helgen. Hett vatten strömmar nu ned från Gígjökull, som man kan se på bilden från min artikel i går kväll. Troligen kommer lavaströmmen snart att kunna ses där som det heta vattnet nu flödar. Nu på morgonen är det disigt över glaciären och Gígjökull, så inga bilder har nåtts.
Hett vatten kommer nu ned i Gígjökull
02.05.2010 - kl. 21:15
Den ökade aktiviteten i dag (se annan artikel här nedanför) har uppenbarligen ökat lavaströmmen ner under Gígjökull. Nu i kväll kan man se att vattnet som kommer ned ur glaciären är hett och ånga stiger upp. Troligen är lavan närmare sluttningen nu och vattnet värms mera upp.
Vulkan 100502-2115
Foto: Vodafone (webbkamera). Bilden tagen 2.5.2010 kl 21:15.
Ökad aktivitet under glaciären
02.05.2010 - kl 18:00
Som jag skrev tidigare i dag, så kunde man se ökad aktivitet i vulkanutrbottet från i går kväll och  nu under dagen. Man kan se mätinstrumentens diagram här nedanför. Diagrammen visar röresler i tre mätpunkter på några kilometers avstånd från vulkanen och runt glaciären. Diagrammen börjar till vänster när utbrottet startade den 14 april och längst till höger är tiden i dag kl.17:51 lokal tid här på Island. Man ser tydligt hur kurvorna stiger upp med tidsaxeln.
Asknedfall har förekommit i dag sydost om vulkanen, bl.a. i det lilla samhället Vík. Från vulkanen har man också idag kunnat höra mycket ljud, ungefär som åska. Det kommer från gassprängningar och asksprängningar i kratern. Risk för att askan åter ska störa flygtrafiken finns.
Vulkan 100502-1800
Vulkan 100502-1801
god = Góðabunga i Myrdalsjökull (öster om vulkanen)
esk = Eystri Skógar (söder om vulkanen)
mid = Miðmörk (väster om vulkanen).
Gígjökull har minskat mycket de senaste 18 åren
02.05.2010 - kl 20:20
Gígjökull är den del av Eyjafjallajökull, som ligger i norr och ner mot Markafljót. Denna glaciär är en glidglaciär, dvs. isen glider ner från berget och ner i dalen och gräver ur grus och berg på sin väg. Redan före detta vulkanutbrott, som nu pågår 2010, har Gígjökull dragit sig avsevärt tillbaka, beroende på ett mildare klimat på Island. Det är intressant att se dessa tre bilder som RÚV (Islands national TV) visade i kväll i sin nyhetssändning.
Som ses på bilden från 1992 nådde glaciären ända ned till den lilla lagunen.
År 2007 hade glaciären dragit sig tillbaka och lagunen förstorats. Glaciärisen hade innan grävt sig ned i jordlagren och gröpt ur för lagunen.
Sista bilden är tagen nu när flodvågen har spolat bort lagunen (jordvallarna framför lagunen) och fyllt hela området med lera, sand och vulkanämnen från utbrottet.
Vulkan 100502-2038
Bildmontage: RÚV.
Askan mot sydost i dag
02.05.2010 - kl 11:00
Det är nordvästlig vind över området i dag och den aska som faller ned från utbrottet kommer sydost om vulkanen - i trakten av Sólheimasandur. Vulkanaktiviteten har ökats aningen i natt och nu på förmiddagen, lite mer aska kommer upp, men fortfarande asknedfall bara lokalt närmast vulkanen.
Flygtrafiken har inte påverkats av askan i dag på annat sätt än att flygplanen till och från Skandinavien flyger norr om vulkanen.
Rapport från vädertjänstens geologer: Inga tecken på att utbrottet kommer att upphöra
02.05.2010 - kl 09:20
Den isländska metereologiska institutionens geologiska avdelning gav ut denna rapport i morse (fri översättning):
Aktiviteten i utbrottet är densamma som de senaste åtta dagarna. Lava fortsätter att rinna norrut och en krater byggs upp i den nordligaste glaciärkratern. Av förekommen anledning är det korrekt att konstatera, att trots asknedfall i närområdena så är kraften i utbrottet och askproduktionen blott en liten del av vad den var under utbrottets första dagar (14 - 17 april). Det finns inget som tyder på att utbrottet kommer att upphöra.
Denna bild är från Eyjafjallajökull i morse kl 09:18.
Vulkan 100502-0918
Foto: Mila (webbkamera)
En liten stämningsbild vid midnatt
02.05.2010 - kl 00:01
Så här såg det ut i webbkameran hos Mila vid midnatt mellan 1 och 2 maj 2010:
Vulkan 100501-2356
Foto: Mila (webbkamera)
Sedimentavlagringar nedanför glaciären
01.05.2010  kl 23:40
Ett vulkanutbrott är inte bara lava och aska.
Geologen Magnús Tumi Guðmundsson for i dag upp vid Gígjökull. Intressant är att berätta om hans mätingar vid glaciärkanten vid Gígjökull. Före utbrottet var där en vattenlagun, där som glaciären hade skapat en bassäng som var 30 m djup. Nu är lagunen borta - i stället har byggts upp en lerbacke där högsta punkten invid glaciären är 30 m över där vattennivån i lagunen var. Nedanför lagunen var en älv. Där har allt material spolats bort och nu är ett floddelta, som är många hundra meter brett. Vägen in till Þórsmörk, som gick över detta område, har spolats bort på en ca 5 km lång sträcka. Oklart är nu om det ö.h. är möjligt att köra in i Þórsmörk i sommar.
Utbrottet fortgår. Lite asknedfall har i dag förekommit sydost om vulkanen.
Flygtrafiken har inte störts av utbrottet i dag.
Lavautbrottet fortsätter
01.05.2010 - kl 10:00
Vulkanutbrottet fortsätter i stort sett oförändrat från de senaste dagarna. Lava fortsätter att rinna norrut och ner under Gígjökull. Den tyska specialflygmaskinen fortsätter sina undersökningar av aska i luften i dag. De preliminära resultaten från de första flygningarna visar att askmängderna är långt under gränsvärdena. Vinden kommer att vara västlig och nordvästlig under de närmaste dagarna och inga problem för flygtarfiken förutses under de närmaste dagarna.
Gígjökull - ånga från lava stiger upp
30.04.2010 - kl 22:10
Här på bilden ses hur ångmolnet stiger upp från en spricka i glaciären. Där under rinner rödglödande och het lava ned mot dalen och ravinen där älven har sin källa. Vid källan var före utbrottet en lagun. Nu är där bara lera och grus. Det är inte långt kvar för lavan att arbeta sig genom glaciärisen. Vi får se de närmaste dagarna.
Kratern där lavan kommer upp är högre upp på fjället, kanske en kilometer från sprickan där ångan kommer upp.
Vulkan 100430-2204
Foto: Vodafone (webbkamera)
20 kubikmeter lava per sekund strömmar ur kratern - lite aska faller ned söder om vulkanen
30.04.2010 - kl 18:00
Enligt beräkningar, som den isländska väderlekstjänsten har utfört, strömmar ca 20 kbm av lava per sekund upp ur kratern, eller ca 50 ton. Denna mängd är mera än vad man tidigare har räknat med. Vattenflödet ur Gígjökull, som är norr om kratern och där som den heta lavan smälter isen, är ca 120 kbm/sek.
Vädret har varit mulet över vulkanen och glaciären i dag. Här är en bild från Mila i kväll kl 18:15. Nysnö har fallit uppe i fjället. Detta är glaciären Gígjökull, som är en utlöpare från huvudglaciären Eyjafjallajökull. Det är här som lavan rinner ned under glaciären. Man har inte sett i lavan än, men den kan komma fram om några dagar, om utbrottet fortsätter.
Vulkan 100430-1815
Foto: Míla (webb kamera)
På bondgårdarna rätt söder om vulkanen har lite aska kommit ned i dag och i går eftermiddag. Det är på området mellan Núpakot och Hrutafell, inkl. gården Þórvaldseyri.
Tanken var att frivilliga skulle komma under helgen och hjälpa till att rensa på bondgårdarna. Bl.a. hade invånare i Vestmannaöarna planerat att ställa upp. Nu har man skjutit upp hjälpinsatsen till dess att asknedfallet upphör.
Flygtrafike har fungerat normalt.
Litet asknedfall
30.04.2010 - kl 06:20.
Inga förändringar har rapporterats. Utbrottet pågår stabilt, även om det är mindre i omfattning än det var i början. Grovkorningare aska kommer nu upp, som faller ned i närområdet. Lavaströmmen norrut fortsätter.
Vädret har varit mulet och man har haft lite visuell syn över glaciären. Mest intressant nu är att se när lavan kommer att synas i sluttningarna vid Gígjökull, där lavan ännu söker sig under glaciärisen.
Allt flyg går nu normalt.
Vulkanutbrottet fortsatt stabilt. Lavan rinner ner mot Gígjökull.
29.04.2010 - kl 18:00 - uppdat. 30.4.2010 - kl 05:50
Vulkanutbrottet pågår. Balans har uppnåtts. Lavan rinner norrut och ner under Gígjökull. Vattentemperaturen i Markarfljót, som normalt är bara några plusgrader, eftersom det är smätvatten från glaciären, är nu +11 grader vid gamla bron över Markarfljót, som visar att lavan värmer upp vattnet rejält. Vattenflödet ur Gígjökull har ökat, vilket beror på att lavan har kommit ner i sluttningen under Gígjökull.
Små förändringar
29.04.2010 - 06:10
Nu under natten har inga förändringar rapporterats i vulkanutbrottet. Vädret är mulet med nederbörd och inget asknedfall utanför närområdet har rapporterats. Flygtrafiken fungerar normalt i dag.
Utbrottet fortsätter utan att visa tecken på att upphöra
28.04.2010 - kl 18:00
Utbrottet visar inga tecken på att upphöra. Lava strömmar ur kratern och har först ca 1 km i nordligt riktning och under glaciäris, som ligger ned mot Markarfljót, under den s.k. Gígjökull.
I dag är mulet, så jag har inte fått några bilder från utbrottet hittills i dag. Vinden är fortfarande ostlig och aska faller ned i vulkanens närområde på västra sidan om kratern, i huvudsak på själva glaciären, som nu är gråsvart. Geologerna säger, att askan nu är grovkornigare och förs inte lika långt som tidigare. Störningar i flygtrafiken till och från Island var ännu i dag.
Stabilt utbrott - lavan rinner under glaciären norrut
27.04.2010 þ kl 20:30
Utbrottet fortsätter utan större dramatik. Lavan har runnit från kratern och norrut mot Gígjökull och under glaciärisen. Geologer säger att lavan har brett ut sig ca 1 km från kratern. Den heta lavan smälter glaciäris, så att vattenflödet ner i Markarfljót är större än normalt vid denna årstid, men det är långt ifrån flodvåg. Litet asknedfall i kraterns omgivningar. Den annars vita glaciären på Eyjafjallajökull är nu svart eller mörkgrå. Här är en bild tagen med Vodafones kamera kl 20:23 i kväll den 27 april.
Vulkan 100427-2023
Bild av utbrottet i kväll
26.04.2010 - kl 22:50
Denna bild är från Milas kamera i kväll kl 22:40. Man kan ana vulkanelden i toppen av glaciären. Bilden tagen från Hvolsvöllur.
Vulkan 100426-2240
Varför förorsakade detta utbrott så mycket besvär för flygtrafiken?
26.04.2010 - kl 17:45
Medan utbrottet ännu pågår kan man fråga sig varför detta utbrott förorsakade så mycket mera bekymmer för flygtrafiken än andra utbrott.
Morgunblaðið visar i en artikel som Naturforskningsinstitutet (Náttúrúfræðistofnun) har givit ut. Där sägs att detta utbrott påminner mycket om vulkanutbrottet i Hekla 1947. Normalt är vulkanutbrott på Island basiska, men detta utbrott är surt. Normalt är utbrotten på Island basaltlavautbrott med liten askbildning. Om det är fråga om ett kraftigt lavautbrott som kommer i beröring med snö, is eller vatten, då bildas aska.
Utbrottet nu är ett surt lavautbrott. Lavan kommer från djupare kammare och innehåller mera kisel och alkaliska ämnen och bär med sig betydligt mera av upplösta gaser. När lavan och askan kommer upp till ytan bryts ämnena upp i finkornigt pulver och förs högt upp i luften. De finkorniga ämnena bärs med högluftsvindar till andra länder och ett sådant här utbrott stör flygtrafiken betydligt mer än ett basaltutbrott. Moderna jetmotorer är mycket känsliga för detta finkorniga pulver.
Om utbrottet kan man i dag konstatera, att vädret är mulet och fuktigt. Litet ses i glaciären och vulkanen. Utbrottet pågår än. Förhållandena runt utbrottet börjar normaliseras, såsom beträffande flygtrafik och vägtrafik.
På de områden som fått mycket asknedfall på södra Island återstår mycket saneringsarbete. Frivilliga har lovat hjälpa till inkommande helg liksom man gjorde under den gångna helgen.
Kraften i utbrottet minskar
26.04.2010 - kl 06:00
Om någon förändring sker i utbrottet så minskar kraften. Lava flödar fortfarande ur kratern. Vulkanmolnet litet.
Små förändringar
25.04.2010 - kl 21:00
Utbrottet fortsätter i samma form som de senaste dagarna, dvs. med litet asknedfall och mera som lavautbrott. Trenden förfaller vara att kraften minskar från dag till dag, men inga tecken är på att utbrottet kommer att upphöra de närmaste dagarna.
Nederbörd över området nu i kväll är en välsignelse. Dels tar regnet med sig askan till marken och dels sköljer regnet av åkrar och tun på de drabbade områdena söder om vulkanen.
Vindprognoserna för nästa dagar är ostliga till nordostliga vindar.
Frivilliga hjälper till att rensa upp
25.04.2010 - kl 12:00
Många frivilliga ställer upp för att hjälpa bönderna söder om glaciären att rensa bort aska och lera från vulkanutbrottet. Räddningstjänstens medarbetare, jeepklubben 4 x 4 och en hjälpgrupp som har bildats på Facebook, jobbar nu i helgen med att hjälpa bönderna att rensa upp på gårdar, hustak och vägar. En stor vilja finns att hjälpa till hos dem som drabbats hårdast av asknedfallet.
Smältvatten ned i ravinen vid Gígjökull
25.04.2010 - kl. 10:30
Vodafone har satt upp en webbkamera på en bergstopp, som heter Þórolfsfell. Där ses väl hur smältvatten från lavan, som rinner in under glaciären ovanför, forsar ned i ravinen.
Vulkan 100425-1030
Foto: Vodafones webbkamere 25.4.2010 - kl. 10:30
Liten dramatik i utbrottet.
25.04.2010 - kl 09:30
Det är liten dramatik i utbrottet nu. Det visar inga tecken på att slockna, men utbrottet är stabilt och mest ett lavautbrott. Lava tycks rinna under glaciären norrut ner mot Gígjökull. Det var där som flodvågorna kom i början av utbrottet. Nu räknar man med jämn vattenström ur glaciären och inga flodvågor. Lite aska produceras nu ur kratern. Idag förväntas askan föras mest västerut i närområdena, men nederbörd kommer att fånga upp det mesta och askan faller snabbt till marken med regnet. Den sky som bildas av askmolnet gav en flott solnedgång i går kväll över Reykjavik.
Vulkan 100424-2230
Foto: Ólöf Davíðsdóttir på www.mbl.is
Lava rinner nu ur kratern ner i Gígjökullsdalen.
24.04.2010 - kl 21:05
Vulkanutbrottet förändras. Nu är det mest ett lavautbrott och lavan har brutit sig igenom isen och är på väg ned mot Gígjökull. Man ser inte lavaströmmen, den rinner under glaciären för tillfället. Utbrottet är nu mer likt det om var på Fimmvörðuháls. Över utbrottet är ostliga vindar och litet asknedfall väster och nordväst om kratern. En tunn, nästan omärkbar asksky kan komma över Reykjavik, ungefär som när det är sandstormar över sydlandet på somrarna.
Bild från Vodafones kamera nu i kväll 24 april kl 18:15:
Vulkan 100424-1815
Oförändrat i vulkanutbrottet - Flygplatser fortfarande stängda, förutom Egilsstaðir.
24.04.2010 - kl 08:00
Vulkanutbrottet pågår oförändrat. Litet asknedfall i området nordväst om vulkanen i Fljótshlíð och Hvolsvöllur. Askförorening kan komma i Reykavik i dag - ungefär lika som luftföroreningar från trafiken på vintern.
Flygplatserna i Keflavik, Reykjavik och Akureyri är stängda för blindflyg, men visuell flygning är tillåten. Det innebär att jetflygen inte landar eller startar. Egilsstaðirs flygplats är den enda internationella flygplatsen på Island som är öppen.
Små förändringar i utbrottet.
23.04.2010 - kl. 20:40
Utbrottet fortsätter i samma stil som förut. Fortsatt kraft i utbrottet. Vädret är mulet, vinden sydostlig. Aska har fallit i Fljótshlíð och i Hveragerði. Än har inget asknedfall konstaterats i Reykjavik. Ny rapport i morgon förmiddag (lördag).
Energin i utbrottet ofrändrad - aningen ökat vattenflöde i Markarfljót.
23.04.2010 - kl. 10:30
Geologerna säger att energin i utbrottet är motsvarande det som varit de senaste dagarna. Aningen ökat vattenflöde har uppmätts i Markarfljót, men ingen risk för flodvåg föreligger för tillfället.
Askutblåsningen är liten och når inte högt upp i luften. Inget asknedfall utanför glaciären. Vinden är sydostlig. I högre luftlager har konstaterats askpartiklar och svavelsyra, vilket medför att flygplatserna i Keflavik och Reykjavik är stängda fr.o.m. i morse och tillsvidare. Prognoser görs var sjätte timme.
Så ser utbrottet ut på Vodafones kamera nu kl 10:24 i dag.
 Vulkan 100423-1024
Foto: Vodafone (www.vodafone.is)
Flygplatserna i Keflavik och Reykjavik stängdes i morse p.g.a. asknedfall - Akureyri, Egilsstaðir tar vid.
23.04.2010 - kl. 08:00
Asknedfallsprognosen i dag visar på att asknedfall kommer över sydvästra Island. Därför stängdes Keflaviks och Reykjaviks flygplatser i morse kl 06:00. Flyg visas nu till Akureyri och Egilsstaðir. Icelandair använder Glasgow som centralpunkt för sitt Atlantflyg medan stängningen gäller.
Asknedfall över Keflavik och Reykjavik - flygplatserna stängs på fredag morgon?
22.04.2010 - kl 21:00
Utbrottet i dag har fortgått utan stora förändringar. Det som förväntas ske i morgon fredag är att vinden blir sydostlig och tilltar och risk för asknedfall över sydvästlandet. Det betyder troligen att Keflavik flygplats stängs och även Reykjavik. Flyget omdirigeras till andra internationella flygplatser på Island, som ännu hålls öppna. Läs mera om flygtrafiken här...
Nu ses första gången i rödglödande lava - tecken på att det är ett mera renodlat lavautbrott
22.04.2010 -kl. 22:50
Bilden här nedanför är tagen med Milas kamera i kväll 22.4.2010 kl 22:45. Nu kan man se hur den rödglödande lavan lyser upp runt kratern. Det är första gången jag ser det nu i detta utbrott. Det visar på att utbrottet mer och mer övergår i ett lavautbrott, liksom det tidigare utbrottet på Fimmvördðuháls, som jag har bilder på här nedanför (20 mars - 12 april).
Vulkan 100422-2245
Fortsatt aktivitet i marken - asknedfall förväntas över sydvästlandet och kanske i Reykjavik
22.04.2010 - kl 14:00
Befolkningsskyddsmyndigheterna höll möte i morse. Av rapporteringen från mötet kom fram, att fortsatt aktivitet är i marken under kratern, men att utbrottet visar mindre kraft p.g.a. att krateröppningen slaggar fast. Vulkanämnena innehåller betydligt mera fluor nu. Liten askspridningen är för tillfället, men i morgon och under helgen kommer vinden att bli kraftigare och i nordostlig riktning. Sannolikheten för asknedfall på sydvästlandet och ända till Reykjavik ökar, särskilt under helgen.
Natten lugn - läget oförändrat
22.04.2010 - kl 08:45
Myndigheterna rapporterar att läget vid vulkanen har varit lugnt i natt. Än är avsevärd aktivitet i kratern, men kraften är kanske en tiondedel av vad den var i början, säger vulkanologen Magnús Tumi Guðmundsson.
I natt ökades tidvis vattenflödet ned i Gigjökull och vattnet var med issörja. Men ingen märkbar ökning kunde konstateras längre ned i Markarfljót.
Några bönder söder om glaciären, där asknedfallet är som störst, har beslutat att lägga ned jordbruket för i år och så se vad som händer med jorden. I och för sig kan sådan vulkanisk aska verka som gödsel för markerna, men asklagret gör jordbruk omöjligt i alla fall i år, sade en bonde.
Vädret idag är mulet och litet asknedfall förväntas utanför glaciären. Om det kommer, så är det i huvudak väster om vulkanen.
Geolog som for upp på glaciären: Aktiviten avtagande
21.04.2010 - kl. 14:20. Uppdat. kl. 21:30
(Enligt mbl.is) Geologen Björn Oddsson kom upp på glaciären i dag och ca 2 km från vulkankratern. “Det är än kraftfullt utbrott, men nu har en krater bildats och det är mindre blandning av vatten och lava”. Vatten har runnit ned i Gigjökull, men i så små mängder, att det är inget hot.
Asknedfallet i dag har varit närmast kratern. I kväll spås mera östliga vindar och aska kan komma ut på låglandet västerom glaciären (Landeyjar), men troligen faller askan mest nära kratern.
Inga nyheter eller förändringar under kvällen, förutom att vindriktningen är annan. Nu driver molnet västerut, men askmänhgden är så liten, att man inte räknar med asknedfall utanför glaciären. Nästa dagar kan aska spridas över sydvästra Island och eventuellt upp mot Reykjavik. Jag återkommer om det ser ut att bli så.
Vulkan 100421-1530
Foto: Webb kamera hos Mila (www.mila.is) 21.04.2010 - kl 15:30
En av de tre kratrarna har slocknat
21.04.2010 - kl 07:40
Av de tre kratrar som varit aktiva i denna fas av utbrottet har den som är längst söderut slocknat. Mest aktivitet är i den nordligaste kratern. Nu på morgonen har inget asknedfall konstaterats, men det är låga moln över området. Vindprognosen är nordlig - nordvästlig och följdktligen förväntas asknedfall söder och sydost om vulkanen.
Geologerna nämner möjligheten att vulkanen kan ta en paus, men aktivitet pågår som sagt fortfarande. Lite smältvatten kommer ned längs Gigjökull, men man har inte observerat ökat vattenflöde i Markarfljót.
Madelaine Berggren, som bor på gården Bólstaður i Austur Landeyjar sände mig den här bilden, tagen i går den 20 april.
Nytt Island 105
Jordbrukarna drabbas hårt av utbrottet
20.04.2010 - kl 21:25
Nu när utbrottet pågått några dagar börjar man se konsekvenserna. Ute i Europa är det förstås den stoppade flygtrafiken som alla talar om. Men här hemma på Island är det de drabbade jordbrukarnas öde som kommer upp i tanken.
Några tiotals gårdar söder och sydost om vulkanen, bara på några få kilometers avstånd från kratern, har överösts med vulkanaska. Finkorning, grå aska. Dagen blir till natt när askan faller ned. Allt täcks med aska, hustak, bilar, men framför allt åkrar, betesmarker och hagar. Hittills är asklagret kanske 5 cm tjockt. På söndagen kom regn. Då blev askan till cement, särskilt på ytan som blev hård. Man kan ana att gräset under inte mår bra. Inte heller den bonde som sått höstvete (en av de få platser på Island där det fungerar), har sluppit. Hans åkrar är täckta av aska.
Det är hårt för dessa jorbrukarfamiljer. En, som intervjuades i radion i morse, sade att han har inget val, han överger gården på obestämd tid. Han har redan fört ett tiotal kor till slakt och flera kommer att följa efter. Han sade: “Det var inte jag som bestämde detta, detta var bestämt för mig”.
Utbrottet fortgår
Utbrottet är i stort sett oförändrat i styrka. Har mera karaktären av ett lavautbrott nu. Men ingen lava strömmar ut från kratern, lavan kastas bara upp i kratern och bygger upp kraterväggar runt.
Mer om utvecklingen i morgon...  Jag försöker uppdatera minst två gånger per dag, morgon och kväll. Välkommen att följa med denna vulkanföljetong.
Utbrottet avtagande. Ändrad vindriktning för askan mot sydväst
20.04.2010 - 09:00
TV journalisten Ómar Ranarsson flög över vulkanområdet i morse. Enligt vad han kunde se, så har utbrottet minskat i styrka, men fortfarande förekommer kraftiga sprängningar i kratern av lava som trycks upp. Krateröppningen har troligen minskat och det gör att trycket i lavan stiger och fortfarande förekommer många lavaexplosioner, som kastar aska upp i luften. Askmolnet når upp till ca 5 km höjd, som är mindre än tidigare. Askan faller närmare vulkanen.
Vinden nu på morgonen var nordöstlig och det betyder att askan sprids nu på den sydvästra sidan över glaciären, vilket inte har skett tidigare under utrbottet. Området som kan få aska i dag är Austur och Vestur Landeyjar.
Den lera, som kom ned med flodvågorna under de första dagarna av detta utbrott, har nu torkat och sprids med vinden som sandstorm över områden väster om Eyjafjallajökull. Detta är finkorning sand som sprids lätt med vinden.
Senare i dag ska vinden åter vända till nordlig och det betyder att bondgårdarna söder om glaciären åter får aska och sand över sig.
Här är en bild från Vodafones webb kamera 20.4.2010 kl 09:00.
Vulkan 100420-0900
Foto: Vodafones webb kamera
Lavautbrott är bättre än askutbrott
19.04.2010 - kl 22:00
Som jag skrivit tidigare i dag (se här nedanför) har nu vulkanutbrottet mera karaktären av ett s.k. lavautbrott. Förklaringen som jag hörde i kväll är att nu har vulkanen byggt upp lavakanter runt kratern och därför kommer lavan inte så direkt i kontakt med snö, is eller vatten. Resultatet blir att ren lava kastas upp ur kratern i stället för att lavan exploderar när den kommer i kontakt med vatten. Därför bildas mindre vulkanaska som kastas upp ur kratern, även om det fortfarande förekommer. Om vi ska se något positivit i utvecklingen av utbrottet så betyder detta att askutkastningen blir mindre än den varit. Askan sprids mera i närområdena runt vulkanen än ut i atmosfären och ut över Europa. För de bondgårdar som är närmast vulkanen är detta mycket tråkigt och allvarligt.
Men ännu i dag spreds aska över närliggande bygder invid vulkanen. Madelaine Berggren, som jobbar på en bondgården Bólstaður i Austur Landeyjar sände mig denna bild i kväll. Hon tog den i dag och visar hur de gråa askmolnen rullar ned från vulkanen. Man kan förställa sig hur askan lägger sig över bygden.
Vulkan 100419-MadBerg108
Foto: Madelaine Berggren.
Utbrottet är nu lavautbrott
19.04.2010 - kl 19:20
Dagens överflygningar av Kustbevakningen bekräftar att utbrottet nu har karaktären av ett lavautbrott. Glödande lava är i kratern. Vattenmängden är inte tillräcklig längre för att genast kyla av lavan och bilda den finkorninga askan, som vi sett av de senaste dagarna, särskild fredag - söndag. Nu bildas mindre aska. I stället kastas lava upp ur kratern. Vissa av dessa lavaskvättar är stora som bilar och kastas upp och bygger upp kraterväggar runt utbrottet.
Om denna utveckling fortsätter, kommer askprodutkionen att bli mindre - till välsignelse för alla, bönder och djurägare på Island, flygbolag i hela världen och resenärer, som inte kommit fram till sina destinationer.
Ubrottet förändras till att vara ett lavautbrott
19.04.2010 - kl 16:00
Utbrottet har fortsatt i dag med oförminskad styrka. Geologerna säger att det utvecklas mot ett s.k. lavautbrott, dvs. magma kommer upp ur kratern och blir glödande lava, som så kommer i kontakt med smält vatten eller is och då uppstår kraftiga sprängningar. Ingen lava rinner ut från kratern.
Man förväntar sig inte heller någon flodvåg, för vattnet från den smältande glaciären rinner jämt från kratern ner i Gigjökull.
Asknedfall har idag varit mest längs sydkusten direkt söder om vulkanen. Bönderna där drabbas hårt.
Utbrottet fortsätter - mera aktivitet men mindre vulkanmoln - asknedfall. Flygtrafiken delvis återupptagen
19.04.2010 - kl 09:00
Utbrottet har fortgått i natt och tycks fortsätta i stort sett oförändrat. Vulkanmolnet som stiger upp från kratern förefaller vara mindre, men lavaaktiviteten under glaciären är inte mindre, ökade snarare i natt och nu på morgonen. Verkar gå i vågor.
Nu på morgonen är mycket asknedfall åter söder om vulkanen i bygden nere vid kusten. Vinden är nordlig. Det betyder att samma områden och samma bondgårdar som fick askan över sig på lördagen får den åter över sig idag.
Flygtrafiken från Island och till de nordiska länderna har delvis återupptagits. I dag flyger Icelandair till Oslo, Stockholm, men inte till Köpenhamn. De som har bokat till Köpenhamn har ombokats till ett extra flyg till Oslo. Flyget till Helsingfors har ändrats och kommer att landa i Tammerfors, som är öppet.
Flyg till London, Paris och Tyskland är fortfarande inställt.
Mindre kraft i utbrottet - oerhörda askmängder har kommit från utbrottet
18.04.2010 - kl. 16:45
Geologen Magnús Tumi Guðmundsson flög över vulkanområdet i dag med kustbevakningens övervakningsflyg. Han säger att utrbottet visar tecken på minskande kraft. - Men det är för tidigt att säga om detta är en bestående förändring. Ca 140 miljoner kubimeter av vulkanämne har kommit ur kratrarna hittils. De tre första dagarna 750 ton per sekund.
Lagunen som var under glidglaciären Gigjökull har försvunnit och fyllts upp av vulkanaska och lera. En jämn ström av vatten rinner nu ned längs denna glaciär. En glidglaciär glider ner från glaciärens högre delar och ner mot låglandet. Denna del av glaciären börjar uppe vid kratern och når ned till låglandet.
Vägen in till Þórsmörk är försvunnen vid Gigjökull, där som det första riktiga vadet var över de älvar man måste passera på vägen in i Þórsmörk.
Förändringar i vulkanaktiviteten - risk för flodvåg mindre
18.04.2010 - kl 14:20
Mätinstrumenten vid vulkanen i Eyjafjallajökull tyder på förändringar i aktiviteten. Men det ligger låga moln över glaciären, så det är ingen sikt där så att man kan se vulkanmolnet. Kustbevakningens flyg TF-SIF flyger nu som bäst över området och kartlägger utbrottet. I går kunde geologerna se  från flyg, att det har bildats ett öppet utlopp från vulkankratern och vatten strömmar ned längs det i Gigjökullsdalen och ner mot Markarfljót. Det betyder att risken för att vatten däms upp och bryter så igenom och skapar flodvågor har minskat. Man räknar inte med stora flodvågor som bäst.
Vädret är mulet med låga moln. En del nederbörd har kommit idag och det minskar asknedfallet. Vinden är västlig. Man räknar ändå med ett visst asknedfall över Myrdalsjökull och vidare österut över Myrdalssandur, Meðalland och vidare mot Kirkjubæjarklaustur.
Så här grått är det över glaciären nu kl 14:20:
Vulkan 100418-1420
Vodafones kamera 18.4.2010 - kl 14:20.
Stor vulkanaktivitet i natt
18.04.2010 - kl 09:20
Geologer som varit på vakt i natt säger, att det var mycket aktivitet i vulkanen runt midnatt och fram till klockan två. Det var många blixtar i askmolnet. Vädret har varit mulet och det har varit svårt att se själva utrbottet. Ingen flod har kommit ned från Gigjökull och ner i Markarfljót.
Landsvägen är fortfarande avbruten och man har inte bestämt när man kan reparera vägen och öppna den för allmän trafik. Den gamla bron över Markarfljót, som är lite högre upp i älven än den nya bron vid nuvarande landsväg, har fått träda till, men man tillåter bara nödtrafik. Den vägen har man kunnat transportera bort mjölk från bondgården direkt söder om vulkanen.
Vinden i dag spås bli sydvästlig och det betyder att asknedfallet här på Island kommer att falla över Myrdalssandur och i Skaftársysslan.
Där vi befinner oss i Hvolsvöllur är mulet och nederbörd och vi ser inte glaciären Eyjafjallajökull eller vulkanutbrottet och inte heller askmolnet.
Vulkanutbrottet upphör inom kort?
17.04.2010 - kl 21:30

I dag säger vulkanologen Magnús Tumi Guðmundsson att sannolikt minskar utbrottet under de kommande dagarna. “Bensintanken”, dvs. magmamagasinet under vulkanen är på litet djup och det tyder på att det inte finns energi för ett långvarigt utbrott. Likaså har sannolikheten för flodvågor minskat avsevärt.
- Men utbrottet kan ta fart på nytt efter några dagar. Det var mönstret i utbrottet 1821 - 1823.
Vindriktningen spås bli västlig i morgon söndag och då kommer asknedfallet årer öster om vulkanen, på Myrdalssanden. I dag har vinden varit mera nordlig och askan har fallit söder om vulkanen vid sydkusten.
Här är en bild från Madelaine Berggren, som är på gården Bólstaður i Austur Landeyar, väster om vulkanen:
Nytt Island 070
Nya bilder av vulkanutbrottet
17.04.2010 - kl 17:50
Utbrottet pågår lika kraftigt som tidigare. Dessa två bilder tog jag nu klockan halv sex isländsk tid.

Vulkan 100417-1733     Vulkan 100417-1734
Oförminskad styrka i utbrottet - vinden nu nordlig
17.04.2010 - kl 10:00

I natt svängde vinden till nordlig och askmolnet förs nu ut mot söder och ut över havet i riktning mot Skottland. På Island är asknedfallet nu vid sydkusten och i Vestmannaöarna. Flygtrafiken i Europa kommer säkert att störas under de närmaste dagarna.
Utbrottet visar inga tecken på att minska. I natt var skådespel med blixtar i askmolnet. Bilden här nedan tog jag i morse kl 9:00. Jämför med bilden därunder, som jag tog i går kväll kl 21.

Vulkan100417-01
Vulkanutbrottet är ett verkligt skådespel
16.04.2010 - 22:00 - uppdat. kl 23:00

Nu i kväll sitter vi i husvagnen och är på parkettplats. Detta är vad vi ser:
Vulkan 1004-11   Vulkan 1004-12
Foto: Per Ekström                                                            www.visir.is

Utbrottet från Hvolsvöllur. Bilden tagen  i kväll 16.4.2010 kl 21:00. Det är otroligt att se hur askmolnet stiger upp mot himlen. Det växlar hela tiden mellan att vara kritvitt till att vara gråsvart. När det är mörkare moln, då innehåller det mera vulkanaska. De ljusa molnen är mest ånga från vatten och smält is. I nyheterna i kväll meddelas att mycket asknedfall är från Vík till Kirkjubæjarklaustur.  I natten ser vi blixtar i askmolnet över kratern.
Vulkan_1004-03   Vulkan_1004-04
Þorvaldseyri rakt söder om vulkanutbrottet                       Vattnet flödar över skyddsvallarna.
Foto: Anna Dóra Pálsdóttir

Faran över - flodvågen har nått ut till havet
15.04.2010 - 22:00 - uppdat. 22:15.
Nu har floden nått hela vägen ut till havet. Detta var den största floden hittills under de två dagar som utbrottet pågått. Den bröt sig igenom en ganska stor skyddsvall uppe vid Þórolfsfell (Háfell), men inga andra omfattande skador uppstod.
De som evakuerades i kväll har fått återvända.
Magnús Tumi Guðmundsson, geolog, säger att detta var stort “hlaup”, dvs flod. Vatten hade samlats upp under kanske ett halvt dygn och bröt sig så igenom. Detta fenomen är känt vid vulkanutbrott i högt belägna glaciärer och kom inte som någon överraskning, säger han. - Sådana störtfloder kan komma åter så länge som utbrottet pågår med samma styrka som nu.

Utbrottet fortsätter med oförminskad styrka och med fortsatt asknedfall. Oklart är med flyg till och från Island i morgon fredag.
Skyddsvallen vid Þórolfsfell har brustit - Ingen människa har skadats
15.04.2010 - 21:10
Flodvågen har nått ned till landsvägen och bron. Hittills har den stått emot. Man grävde åter upp vägen på sidan av bron för att rädda bron. Såvitt man vet har ingen människa kommit till skada i detta “hlaup”, dvs. löp. I bondgården Fljótsdal släppte man ut fåren ur fähuset, för man befarade att vattnet kunde komma upp i fähuset. Bostadshuset står högre, så där är det säkert.
Skyddsvallen vid Þórolfsfell har brustit, men det behöver inte få allvarliga konskvenser. Vägen till gården Fljótsdal har skurits av av flodvågen, så gården är isolerad.

Flodvågen störtar ned mot skyddsvallar och broar och vägar
15.04.2010 - 20:05
Den nya och kraftriga flodvågen är på väg ned mot låglandet. Skyddsvallen vid Þórolfsfell är hotad. Vattnet strömmar ned mot Stora Dímon och ner mot landsväg nr 1 (ringvägen).
Folk i Fljótshlíð evakueras. Hoppas kunna publicera någon bild snart.

Stor flodvåg
15.04.2010 - 19:10 - Uppdat. 19:30.
Just i denna stund kommer nyheter om en ny flodvåg ner Markarfljót. Området utryms för närvarande. Detta flod är större än det som kom först i går morse. Frågan är om skyddsvallarna håller för detta flod. Landsvägen är fortfarande avskuren och det är en fördel när vattnet ska pressa sig förbi vägen och under vägbron. Återuppbyggnad hade påbörjats, men nu kommer vattnet troligen att riva upp större öppning i vägen
Mer senare...

Ett kraftigt utbrott med stora konsekvenser för hela Europa
15.04.2010 - 18:30

Utbrottet, som började den 14 april, är ett av de mera dramatiska utbrotten under de senaste 60 åren. Inte sedan Hekla utbrottet 1947 har effekterna varit så dramatiska.

Vulkan_1004-01

ISLAND
På Island är den första effekten störtflod från glaciären. Flodvågen kommer ned på båda sidor av glaciären, som visas här på bilden nedanför. Nu på den andra dagen är vattenflödet i huvudsak på nordsidan och ned i Markarfljót. Landsvägen som skars av i går, är fortfarande avskuren. Under det senaste dygnet har ett flertal flodvågor kommit ned längs Markarfljót. Ingen dock så kraftig som den första, som alltså förstörde vägen. Nästa steg här lokalt är asknedfall. Vulkanaska är mycket finkornigt ämne och tränger sig in överallt. Askan är skadlig för moderna maskiner och t.ex. för jetplanens motorer. Askan är också giftig, innehåller bl.a. mycket fluorföroreningar. Detta gör att betesmarker och ytvatten är mycket skadligt för levande varelser. Bönderna rekommenderas att hålla sin boskap inomhus och utfordra dem med oförorenat vatten och hö. Asknedfallet styrs av vindriktningen. Sedan utbrottet har vindriktningen varit västlig och därför har nedfallet på Island i huvudsak kommit ned öster om glaciären över Myrdalssandur, i Skaftársýsla och vid Kirkjubæjarklaustur.
Mycket tyder på att detta utbrott kommer att pågå under en längre tid, kanske inte bara i dagar, utan i veckor, månader eller rent av år. Senaste riktiga utbrottet i Eyjafjallajökull pågick 1821 - 1823. Det betyder att vi får leva med många olika vindriktningar och därmed asknedfall över hela Island.

 UTANFÖR ISLAND
Från och med i dag onsdag har andra länder fått känna på effekterna av vulkanutbrottet. Allt luftrum i Färöarna, Norge, Sverige, Danmark, Storbritannien, Holland, Tyskland, delar av Frankrike är avstängt. Enligt vindprognoserna kommer avstängningen att fortsätta några dagar än. Det sägs i dag att detta är den mest omfattande luftrumsavstängningen någonsin.

Utbrottet är ganska stort - mycket vattenflöde - asknedfall på sydöstra Island
14.04.2010 - kl 22:30

Eyjafj
Bild över Eyjafjallajökull. Den gamla kratern ses väl på toppen av glaciären.

Eyjafj3 
Landsvägen (ringvägen) sönderskuren av vattnet. Vägförvaltningen grävde av vägen på några ställen och räddade bron, som ses till vänster på bilden (www.ruv.is)

Det nya utbrottet började som sagt senaste natt. Det är ett utbrott, som är ca 20 ggr större än utbrottet på Fimmvörðuháls. Utbrottet är mitt i glaciären. Man kan skönja kratern på bilden här i vänstra kanten.
På förmiddagen bröt sig smältvatten fram till låglandet och stora vattenmängder spred sig över låglandet, flere tusen kubikmeter per sekund. Vattenflödet nådde maximum ca kl 13 i dag. Nytt flöde kom nu i kväll. Det har förekommit vattenflöde både på nordsidan av glaciären, dvs. in i Markarfljót, och på sydsidan, bl.a. vid gården Þorvaldseyri.
Landsvägen (ringvägen) grävdes av på några ställen för att lätta trycket på vägbroarna i området. Denna åtgärd räddade dem sannolikt från stora skador. Ringvägen är nu avbruten och man kan inte ta sig över Markarfljót.
Nu under kvällen har asknedfall börjat öster om Myrdalsjökull, i Slaftársýsla och vid Kirkjubæjarklaustur. Nedfall är ställvis så tätt som tät snöyra. - Man ser inte mellan vägpinnarna (som är ganska täta längs isländska vägar), sade en som var intervjuad i radion i kväll.

Ett nytt kraftigt vulkanutbrott började senaste natt
14.04.2010 - KL 17:00

Den vulkaniska aktiviteten i Eyjafjallajökull fortsätter. Det förra utbrottet, som bröt sig upp till markytan på Fimmvörðháls, upphörde den 12 april. Så knappt två dygn senare kom utbrottet i natt.
Det är i den befintliga kratern under glaciären Eyjafjallajökull, där utbrott var senast 1821 -1823. Kratern är full med is, ca 300 m tjock, och den smälter nu av den glödheta lavan som kommer upp i en spricka, som beräknas vara upp mot 2 km lång.

Konsekvenserna kan bli allvarliga. Störtfloden, som började märkas i gryningen, har nu redan spolar bort gångbron över Gigjukvísl norr om kratern och flodvåg rinner också på sydsidan av glaciären vid Þorvaldseyri.
Landsvägen (ringvägen)  har grävts upp vid Markafljót för att rädda den långa bron som ligger över floden där. Därigenom vill man försöka rädda bron från att spolas bort och leda vattnet förbi på sidan om. Där har man alltså skurit av vägen och grävt en bred passage för vattnet.
Om flodvågen växer ännu mer, är det uppenbar fara för konstruktioner, hus och boskap.
DET OTROLIGA TYCKS SKE ATT UTBROTTET BÖRJAR  PÅ NYTT - NU UNDER GLACIÄREN - UTRYMNING AV OMRÅDET IGÅNG
14.04.2010 - kl 06:10

Klockan 23 i går kväll kom en rad nya jordskalv under Eyjafjallajökull och lavaströmmar kunde mätas kl 01 i natt. Klockan 04 beslöt myndigheterna att utrymma området närmast glaciären.
Mätningar ger vid handen att utbrottet är i västra delen av glaciären, troligen utanför den egentliga glaciären. Hittills verkar det vara ett litet utbrott.
Vi får se vad som händer under dagen.
Utbrottet över
13.04.2010 - kl 15:50 - uppdaterad 18:00
Geologerna räknar med att vulkanutbrottet är över. Inga lavaströmmar har mätts i går kväll och i dag. Geologer har besökt området och konstaterar att ingen lavaström förekommit sedan i går kväll. Visserligen kan utbrottet starta på nytt - det finns exempel på det från historien, men inget tyder på det nu. Lavan runt kratern är fortfarande het och området är farligt. Där kan det förkomma giftiga gaser. Ett område på 1 km radie från kraterområdet är fortfarande avstängt område.

Utbrottet inleddes just före midnatt den 20 mars och upphörde alltså den 12 april. Det höll alltså på i 23 dagar.
Jag kommer att följa med om något mera händer och skriva rapporter här på hemsidan, men kanske inte dagligen, som jag gjort medan utbrottet pågått. Jag tackar alla dem som läst och följt med här och för de positiva kommentarer jag fått.
Island är en bergstopp rikare, ca 100 m över sin omgivning och landskapet uppe på Fimmvörðuháls ser helt annorlunda ut än före utbrottet. Området blir helt säkert ett populärt vandringsmål i sommar, när vädret gör det möjligt att vandra upp till området.
Vulkanen på väg att slockna?
12.04.2010 - kl 16:40

Vissa tecken tyder på att kraften i utbrottet håller på att avta. Visserligen kom ett jordskalv på drygt 3 på Richter i morse vid halvåtta tiden, men mätinstrumentet visar på minskad vulkanaktivitet och lavaströmning. Också GPS instrument visar på mindre spänningar i marken inom vulkanområdet. Men ännu i dag pågår utbrottet. Sikten har varit dålig över området, så visuella rapporter föreligger inte i dag.
Inga stora förändringar - några utlänningar fast uppe på bergsryggen
11.04.2010 - kl 10:30

Inga egentliga förändringar i utbrottet. I dag söndag är oväder uppe vid kratern och myndigheterna avråder från att fara upp. I morse kom nödsamtal från några utländska vandrare, som varit uppe på bergsryggen någon dag och som sökt sig till Baldvinsskáli, ett övernattningshus som Ferðafélag Íslands har uppe på Fimmvörðuháls. De kommer att hämtas i dag av räddningstjänsten.
Lite fakta om utbrottet
10.04.2010 - kl 10:00.

Jarðvísindastofnun Háskóla Íslands (Geologiska institutionen vid Islands Universitet) har gjort mätningar vid utbrottet och sammanfattar dem i följande:
Lavans areal är nu 1,3 kvkm, lavan är 10-20 m tjock. Beräknad mängd av vulkanämnen är 22-24 milj. kubikmeter. Lavaflödet har i medeltal varit 15 kubikmeter per sekund, som är ungefär tre gånger mera än vattenflödet i Elliðará, som rinner i östra Reykjavik. Kratern är nu 82 m över omgivningen och dess högsta punkt är nu 1067 m ö.h.

Den första kratern har lagt av
08.04.2010 - kl 21:15

Det verkar nu som om den krater, som var i den ursprungliga sprickan har slutat verka. Den senare sprickan visar dock ingen aktivitet på att minska. Utbrottet fortsätter alltså i stort sett med oförminskad kraft.
Utbrottet nu ur en krater
07.04.2010 kl 18:00

Vulkanologen Haraldur Sigurðsson var i dag tillsammans med reportrar och fotografer från “Top Gear” serien hos BBC2 uppe vid vulkanen och åkte med dem upp över Myrdalsjökull. Han säger att utbrottets styrka är som förut och att jordskalvet i går inte har förändrat det. Däremot är utbrottet nu i en krater. De “gamla” kratrarna från början av utrbottet är nu utslocknade, all lava kommer upp ur den nya sprickan och den krater som bildats där. Lavan rinner fortfarande ned i Hvannárgil och så ner mot Þórsmörk.
Tragisk olycka - två hittades döda efter biltur
07.04.2010 - kl 06:15

Efter stort pådrag efter försvunnen bil hittades två avlidna och en levande, när de kört vilse och blivit utan bensin. Mer här...
Orsak att vara på vakt efter det jordskalvet
07.04.2010 - kl 06:15

Geologerna säger att det finns orsak att vara på sin vakt efter jordskalvet i går på 3,6 på Richter. Skalvet var relativt grunt och i området där tidigare skalv förekommit under utbrottet. Inga tecken finns nu på ändrat eller ökat lavaflöde, men man vet inte säkert vad som händer under glaciären. Vädret har varit dåligt, så ingen har kunnat inspektera området, men mätningar på området och av vattenflöde i älvarna från området visar inte på förändringar.
Jordskalv 3,6 på Richter under Eyjafjallajökull
06.04.2010 - kl 20:00

I dag kl 15:32 kom ett relativt starkt jordskalv under glaciären Eyjafjallajökull. Styrkan var 3,6 på Richter. Det kändes i grannskapet, t.ex. i Hvolsvöllur och i Fljótshlíð. Skalvet var i samma område som jordskalv förekommit före och under vulkanutbrottet. På kartskissen här under texten är skalvet märkt med en grön stjärna..
Skalvet beror troligen på lavaröresle på ca 3 km djup. Skalvet är inte märke om att någon ny spricka håller på att bildas, snarare ett resultat av att lava har trängt sig igenom jordskorpan upp mot ytan i den befintliga kanalen.

Jordskalv 100406   www.vedur.is
Få nyheter från utbrottet i dag
05.04.2010 - kl 23:45

Under dagen har få nyheter kommit om vulkanutbrottet. Mest beroende på att vädret varit uruselt och få eller ingen har kommit nära eller sett utbrottet i dag. Mätinstrumenten visar på oförändrat lavaflöde och oförändrad jordskalvsaktivitet. Nya nyheter i morgon tisdag...
Vädret dåligt, ingen utfärd till vulkanområdet i dag
05.04.2010 - kl 09:40

I dag, annandag påsk, är det fina påskvädret slut. I dag är det oväder över utbrottsplatsen, så det blir få besök på området idag, om några över huvudtaget. Utbrottet har fortsatt oförändrat i natt.
Vackert väder på påskdagen - idealiskt att beskåda utbrottetl
04.04.2010 - kl 19:50

Påskdagen har varit fin med god sikt och gott väder. Många har farit och sett på utbrottet. Inga stora förändringar i utbrottet. Här är en bild, som jag tog från Hvolsvöllur i kväll. Här ses ångpelaren stiga upp från utbrottet, mest beroende på att snö och is smälter under den framströmmande lavan.
Vulkanutbrottet 4.4.2010
Aktivitet i går kväll
04.04.2010 - kl 13:50

Som jag skrivit här tidigare i dag var ökat lavaflöde i går kväll. Veðurstofa Íslands (Isländska väderlekstjänsten) skriver i dag på sin hemsida, att ett tiotal jordskalv, alla under 2 på Richter-skalan, uppmättes i går. Lavan breder ut sig över större område och har också runnit ned i den yttre dalgången av Hvannárgil. Där har lavaströmmen lett till ökat vattenflöde i älven när snö och is smälter. I denna dal har i vinter samlats stora mängder snö och is.
Karta2 Kartskiss gjord av ruv.is. Jag har satt in några kommentarrutor.
Ökat lavaflöde
04.04.2010 - kl 12:30

Det ökade lavaflödet, som började i går kväll, har medfört att mera lava rinner ned i yttre Hvannárgil. Där är mycket is och snö och vattenflödet i älven, Hvannárgil, har stigit och vattnet är rödbrunt. Det beror på att mycket sand och grus följer med vattenströmmen. Ännu är dock ingen fara å färde.
Vulkanutbrottet fortsätter med samma kraft
04.04.2010 - kl 10:30

Nu den 16:e dagen av utbrottet visar det inga tecken på att minska i kraft. I går kväll registrerades mera aktivitet under glaciären, som tydde på ett utökat lavaflöde. Lavan breder ut sig mer och mer uppe vid utbrottsplatsen uppe på Fimmvörðuháls.
Islänningar och turister har utnyttjat påskhelgen och besökt området. Vädret har varit klart och fint för att se utbrottet, men kallt och blåsigt uppe på bergstoppar och höjder. Några incidenter har inträffat med folk som skadat sig och gått vilse, senast i går kväll. Förhållandena där uppe på nästan 1000 m höjd är svåra, ingen sommarfjällvandring. 

Ökad aktivitet i kväll - ökat lavaflöde?
03.04.2010 - kl 22:30

Haraldur Sigurðsson, vulkanolog, säger på sin bloggsida nu i kväll, att mätinstrumenten runt vulkanutbrottet, särskilt vid mätpunkten vid Góðabungu har visat på stor aktivitet i kväll - “detta är med den mesta aktivitet jag sett”, skriver Haraldur.
“Troligen har lavaflödet ökat i kväll”, skriver han vidare.
I går 2 april skrev han på sin bloggsida att utbrottet kan utvecklas i två riktningar. Antingen blir det ett kortvarogt utbrott och en liten söt sköldvulkan byggs upp, eller så håller utbrottet på länge och då bildas en ganska stor sköldvulkan, liksom t.ex. Skjaldbreiður vid Tingvalla. Fortsättning av utbrottet är mycket spännande. Vad som händer med Þórsmörk om utbrottet håller på en längre tid är frågan. Lavan kommer nu från 25-30 km djup, vilket är typiskt för utbrott som bilda sköldvulkaner.

Vi for och tittade på utbrottet 2 april
03.04.2010 - kl 10:45

I går kväll, den 2 april for Kristbjörg och jag tillsammans med Biggi och Stína, Helgi och Hrönn, in i Þórsmörk för att se på utbrottet live. Vi for in till Húsadal och vandrade därifrån upp på berget Valahnjúk. Det är 453 m ö.h. och är ca 5 km fågelvägen från vulkansprickorna och kratrarna. Vädret var fint, lite kallt, men det oförglömliga skådespelet gjorde att man glömde allt. Här nedanför är några bilder från gårdagskvällen. Den sista bilden är tagen i fullt mörker, kl 22:20, så skärpan är inte perfekt, men ger en aning om stämningen när natthimlen lyses upp av den orangeröda lavan som kastas tiotals, kanske hundra meter upp i luften och som sedan rinner ned längs med kraterkanten.
Utbrottet fortsätter med oförändrad styrka. Det ska bli intressant att se hur länge det fortsätter.
Vulkan_100402-02   Vulkan_100402-03  Vulkan_100402-04
Här ovan bilderna från i går. Naturen i Þórsmörk är storslagen med branta klippkanter, raukar som står upp, dalen med Krossá, som breder ut sig över hela dalbottnen. Så skymningsbild av utbrottet och en nattbild med orangeröd himmel.
Inga stora förändringar i vulkanutbrottet
02.04.2010 kl 09:00
Enligt mbl.is fortsätter utbrottet liksom tidgare. Det verkar som mera kraft är i den nya sprickan än i den gamla. I dag är det långfredag och många islänningar förväntas besöka området, antingen med att köra jeep in i Þórsmörk eller att vandra upp på Fimmvörðuháls. Vädret är gott men mycket kallt. Dessutom är det nordanvind upp mot 12 m/s, så kyleffekten kan vara ner till -20 grader.

Vulkan_100402-01   Bild från mbl.is i morse 2.4.2010
Ny bild av vulkanutbrottet
01.04.2010 kl 20:30
Mílas live webb kamera visade denna bild nu kl 20:30 på Fimmvörðuháls. Elden som ses till vänster är lava som kastas upp ur den nya sprickan som öppnades i går kväll mellan kl 18 och 19. Elden till höger är den äldre sprickan, som nu har ombildats till en krater. Fast elden ser ut att vara mindre i den äldre sprickan, så beror skillnaden på att där har under de 12 dagar utbrottet pågått byggts upp kratervallar runt utbrottet. Däremot är den nya sprickan så ung att bara små vallar har byggts upp i detta skede. Lavan rinner ner mot norr (bortåt från kameran sett). Från det nya utrbottet rinner lavan ner i Hvannárgil, medan lavan från det äldre utbrottet rinner ner i Hrunagil.

Vulkan_100401-01  Mílas kamera på Fimmvörðuháls 1.4.2010 kl 20:30.
Den nya vulkansprickan flödar fortfarande
01.04.2010 kl 17:15
Den nya vulkansprickan som öppnades i går kväll uppe på Fimmvörðuháls är fortfarande aktiv och har inte minskat kraften i den gamla. Detta är bara mera lava, som kommer upp. Denna sprickan är i nordvästlig riktning mot den äldre och är således i vinkel från den. Den ligger på västra sidan av vattendelaren och lavan från den rinner ned i Hvannárgil, medan lavan från den äldre sprickan fortsätter att rinna ned i Hrunagil.
Nu på eftermiddagen var ett jordskalv på 2,6 på Richterskalan i området, som visar att kraften är fortfarande stor i området. Här nedan några bilder som Biggi Ómarsson tog när han var uppe vid området i förrgår. Den stora bilden är med hans vänner, som ställde sig upp på detta sätt och komponerar denna konstnärliga bild.

Vulkan_100331-01  Vulkan_100331-02 Vulkan_100331-03 Vulkan_100331-04 Vulkan_100331-05

Vulkan_100331-08

Ny vulkanspricka öppnades i kväll invid den gamla
31.03.2010 kl 22:00
I kväll ca kl 18 öppnades utan förvarning en ca 300 m lång ny spricka invid den gamla. En hel del folk befann sig i området. Nu har området avspärrats av säkerhetsskäl. Lava från den nya sprickan rinner ned i Hvannárgil och späder på den lavaström som kommer från den gamla sprickan. Vi följer med utvecklingen och kommer med nyheter här.
Vulkan_100331-01

Utbrottet pågår än
31.03.2010 kl 06:20.
Utbrottet pågår än i stort sett oförändrat. Om det fortsätter fram över påskhelgen blir detta huvudattraktionen under påskledigheten.

Inga stora förändringar i vulkanutbrottet - Vägen till Þórsmörk har öppnats
30.03.2010 kl 21:00
I dag kl 12 beslöt polisen att öppna bilvägen in i Þorsmörk. Den ligger i dalen söder om Fljótshlíð. Från Þórsmörk är det en kortare vandring upp mot utbrottsplatsen än över Fimmvörðuháls. Många far nog den vägen under påskhelgen, om utrbottet pågår då ännu.
Men denna väg är bara för upphöjda jeepar med fyrhjulsdrift. Inget för personbilar och oerfarna bilförare. De kommer också att arrangera med bussturer in i Þorsmörk, så det är ett alternayiv för de som inte kan ta sig in på egen hand. Men oberoende hur man far, så är väderutsikterna för påsken kallt väder. Så det gäller att klä sig väl och rätt.

Utbrottet med samma styrka som i går
30.03.2010 kl 06:00
Nu på morgonen ser man på live kamerorna att utbrottet pågår med i stort sett samma styrka som i går kväll och att lavaströmmen verkar fortsätta att strömma ned i Hvannárgil.

Ökad aktivitet
29.03.2010 kl 22:45
Vulkaner och vulkanisk aktivitet är oförutsägbara fenomen. I dag sade geologerna att den vulkaniska aktiviteten hade minskat och det kunde vara tecken på avtagande aktivitet i utbrottet. Men så i kväll kom nya budskap: Ökad aktivitet och några relativt kännbara jordskalv under glaciären, upp till 2,5 på Richterskalan. Vi får se vad rapoporterna säger i morgon om hur aktiviteten utvecklas.

Hett vatten i Hrunagil.
29.03.2010 kl 18:15
Geologerna säger att lavaröreslerna under vulkanen har avtagit och att jordskalvsintensiteten minskat under glaciären. Detta kan vara tecken på avtagande aktivitet. Men aktiviteten i kratern och lavaströmmen är lika stark som tidigare. Lava rinner ned i flera dalgångar, i Hrunagil och Havannárgil. Lavan söker ständigt nya leder. Forskare som vandrade in i Hrunagil i dag kunde konstatera att vattnet i dalbottnen i älven Hruná är 50-60 grader hett.
Om lavaströmmarna fortsätter med samma kraft som hittills, kan lavan nå ned mot Krossá i Þorsmörk inom några dagar.

Vädret har varit kallt i dag med snål nordanvind. Antalet besökare på området har därför varit mindre än under helgen.
Vi fortsätter att följa med och att uppdatera information på denna webbsida.
Oförändrad aktivitet.
28.03.2010 kl 08:30 - uppdaterad 28.03.2010 kl 12:40.
Som man kan se på bilden i mitten här nedanför, har det nya fjället runt kratern vuxit och den glödande lavan ses inte i dagsljus. Fjället är nu ca 200 m högt. Längst till höger den säregna lavaforsen  Hvannárgil.

Vulkan_100328-01     Vulkan_100328-02   Lava-Hraunfoss-Hvannagil
mbl.is                                                                mila.is. Bilden tagen 28.3. kl 11:40   Lavaforsen i Hraungil

I natt har utbrottet fortsatt med oförminskad styrka. Vädret är gott, men kallt. Vinden har vänt och blåser nu från nord och nordost. Det betyder att de vandrare som kommer upp från Skógar får vinden emot sig. Det är kanska kallt och med vindeffekten blir det särskilt kallt uppe på bergsryggen.
I går vandrade tusentals upp mot utbrottet. En hel del var inte tränade och tillräckligt utrustade, så räddningskårerna fick hjälpa en hel del tillbaka. I dag kommer räddningstjänsten att ha folk på vakt i området ända fram till midnatt.

Följ med utbrottet i direkt utsändning från Mílas kamera nära kratern. Klicka här...
Vulkanutbrottet visar inga tecken på att avta
27.03.2010 kl 22:00

Nu i kväll förändrades förhållandena aningen uppe vid kratern. Vindriktngen ändrades och är nu nordlig. Askan och gaserna från utbrottet lägger sig över vandringsleden från Skógar och upp mot platsen för utbrottet. Myndigheterna beslöt i kväll att stänga av vandringsleden. Flere tusen personer har vandrat upp längs leden under dagen.
Lavaströmmen tycks ständigt förändras. Geologen Magnús Tumi Guðmundsson säger att lavan turvis rinner ned i Hvannárgil och i Hrunagil, och att lavan också breder ut sig i området runt kratern.
Island i dag: Eld, is, norrsken och hav
27.03.2010 kl 20:55

Min gode vän Guðjón Björnsson, som bor i Örebro, har en dotterson som bor på Vestmannaöarna. Han tog denna bild, som visar Island i dag: Eld, is, norrsken och hav.
Lägg märke till hur elden och glaciären är sida vid sida, så inramas bilden av norrsken på himlen och det mörka havet i förgrunden.

Vulkan_100326-02
Helgutfärd
27.03.2010 kl 14:15. Uppdaterad 27.03.2010 kl. 20:38.

Kristbjörg och jag for i helgutfärd och tittade på vulkanutbrottet med egna ögon. Vi for in i Fljótshlíð, som är norr om kratern. Där kunde vi beundra naturfenomenet. Se bild här nedanför. Senare på kvällen, i mörker, kunde man se den rödglödande lavan kastas upp ur kratern.
I dag lördag är det stora utflyktsmålet att vandra upp på Fimmvörðuháls och komma upp till platsen. Det är en heldagsvandring i svåra förhållanden. Vädret är klart men det är kallt och blåsigt. Förhoppningsvis kan jag få bilder av bekanta som vandrar där upp i dag.

Ett nytt “lavafall” har bildats där som lava rinner ned i Hvannárgil, som är längre västerut än Hrunagil, där lavan inte rinner längre. Om utbrottet fortsätter kan denna nya lavaflod inom några dagar nå ned i Þorsmörk och ändra älven Krossás färdväg.
Vulkan_100326-01      Vulkan_100327-01

Gott väder i dag om under helgen - utbrottet fortsätter än
26.03.2010 kl 08:30

Helgens utflykt för islänningarna blir till vulkanen! Väderporgnosen är god med ganska klart väder, särskilt under lördagen. Webb redaktören här kommer inte att vara sämre, det blir en tur till området för att förhoppningsvis få nya bilder.
Utbrottet självt fortsätter med oförminskad styrka. Frågan nu handlar mest om hur långt ner mot Þorsmörk som lavaströmmen kommer att nå. Flödesmängden är fortfarande talsvärd och lavasträmmen kan nå ner till vattendragen i Þorsmörk-området inom de närmaste dagarna.
Bilder av lava-fallet
25.03.2010 kl 20:30

Här är några spännande bilder av “lava-fallet”, eller vad man nu skall kalla ett lava”vattenfall”, dvs flytande lava som ser ut som ett vattenfall, fastän det är rött! Så är det över 200 m högt (högre än Island högsta vattenfall) och två gånger så brett som Dettifoss (Europas vattenrikaste vattenfall).
     Vulkan_100325-02    Vulkan_100325-03

Området öppnas för allmänheten
25.03.2010 kl 18:00

Befolkningsskyddsmyndigheterna beslöt i dag att avlägsna begränsningen om att ett område med 5 km radie från utbrottet är farozon. Det betyder att området har öppnats och allmänheten har tillträde, inte bara geologer, forskare och journalister. Vädret är fint i dag och ska hållas gott de nästa dagarna.
Sannolikt kommer många att bege sig upp på Fimmvörðuháls för att se utbrottet. Men vägen upp på åsen är avstängd, så de som vill ta sig upp måste vandra ca 4 tim från Skógar och så lika långt tillbaka. Man tillåter också snöscootertrafik, men ingen biltrafik.

Myndigheterna har dock uppmanat folk att vara försiktiga, för detta område är farligt denna tid på året, inte bara p.g.a. vulkanutbrottet, utan också p.g.a. att området ligger på 1000 m höjd och vädret kan hastigt slå om.
Utbrottet fortsätter som tidigare. Ett litet utbrott, men med ganska rikligt lavaflöde.
“Lavafallet” högre än Islands högsta vattenfall
25.03.2010 kl 06:15

Lavan från kratern på Fimmvörðuháls rinner ned i en djup ravin, Hrunagil, och bilder en sorts “lavafall” liksom ett vattenfall. Fallhöjden är över 200 m, högre än Islands högsta vattenfall. “Otroligt att se detta, sade geologer och journalister som fick besöka platsen i går. Se bilden har nedanför, som Morgunblaðiðs fotograf tagit.
Vulkan_100325-01
mbl.is
Likheter med vulkanutbrottet i Heimey 1973
24.03.2010 kl 18:15

Nu på den fjärde dagen av utbrottet har det karaktären av ett ganska renodlat lavautbrott och mindre som ett askutbrott. Prover av lavan visar att den kommer från djupet under Eyjafjallajökull och är liknande den som kom upp vid utbrottet i Heimey på Vestmannaöarna 1973. Dessa två platser hör till samma vulkansystem. Där började också utbrottet genom att en spricka öppnade sig i marken och lava och pimpsten kastades upp ur sprickan. Det utbrottet pågick i ca fem månader, från januari till juli 1973.
Kraften i det nu pågående utbrottet är fortfarande oförminskad och geologerna säger att det kan pågå under en längre tid. I dag har det varit gott väder med fin sikt och därför har man satt upp några webbkameror, där man kan se utbrottet i direktsändning. Se rubriken här ovanför.
Lava rinner ned från kratrarna några hundar meter och bildar så ett “lavafall” liksom ett vattenfall. Det är drygt 200 m högt och lavan strömmar då ned i Hrunagil, där snö och is smälter. På bilden här nedanför (till höger) kan man tydligt se själva kraterområdet där lava och aska spyr upp ur kratrarna och till vänster ser man ånga och aska som bildas när lavan kommer i beröring med vatten, snö och is.
Utbrottet pågår än under “kontrollerade former”
23.03.2010 kl 19:30. Uppdaterad  24.03.2010 kl 06:00.

Utbrottet fortsätter oförändrat. Vulkansprickan är nu ca 300 m lång, men kraften är oförändrad. Askutblåsningen är relativt liten. Provtagningar visar på lågt fluorinnehåll, vilket är gott med tanke på betesdjur. En jämn lavaström rinner ur sprickan. Lavaströmmen rinner över den kända vandringsleden och ned i Hrunagil invid Heljarkambur, som är kända platser längs vandringsleden. Lavaströmmen korsar vandringsleden, så i sommar blir det att söka ny led för vandringar över bergsryggen.
    Vulkan_lava02   Vulkan_100324-01
    mbl.is                                            ruv.is
Ännu räknar myndigheterna inte med risk för översvämningar av smältvatten, eftersom lavan inte är i beröring med glaciäris, men en ökad avsmältning av snö har konstaterats, bl.a. genom ökat flöde i Krossá nere vid Thorsmörk (isl. Þorsmörk), där också älvens vattentemperatur har stigit märkbart.
Rörelserna i jordskorpan lika aktiva som före utbrottet
22.03.2010 kl 23:30

Geologen Sigrún Hreinsdóttir säger att röreslerna i jordskorpan, som man kunde mäta så väl före utbrottet med hjälp av GPS instrument, fortsätter lika aktivt nu medan utbrottet pågår. Hon uttalar sig för Morgunblaðið.
Det är tecken på att den vulkaniska aktiviteten fortsätter med oförminskad styrka. På vissa ställen har jordskorpan rört upp till 1 cm per dag.

Nu i kväll är inga tecken på att utbrottet verkar avta. Visserligen är detta utbrott jämfört med andra ännu ett ganska litet utbrott, men medan aktiviteten fortgår kan man inte uttala sig om hur fortsättningen blir.

Mera ovisshet i kring utbrottet - aska, ånga och lava kommer upp ur kratern, ett nytt fjäll har bildats
22.03.2010 kl 18:00

I morse efter kl 7:00 förändrades karaktären på vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull. Lavan rinner från bergsryggen vid Fimmvörðuháls ner mot nordost och stöter då på snö och is. Utbrottet har därför fått karaktären av ett s.k. explosionsutbrott, där vattenånga och aska sprids upp i luften.
Nu på eftermiddagen verkar det också som kraften i utbrottet har stigit och lavautströmningen har vuxit. Lavan kan nå glaciäris och förorsaka ökad avsmältning från isen.
Asknedfall är ett allvarligt problem för lantbrukare, eftersom askan är giftig, med bl.a. fluorföroreningar. Dessa är mycket giftigt för hästar, kor och får.
Myndigheterna upmanar djurägare att hålla boskapen inomhus och utfordra dem med hö och vatten som inte förorenats av nedfallet.
Vulkansprickan, där utbrottet började på lördagskvällen, har nu byggt upp kraterkanter av grus och aska. Ett nytt fjäll har skapats på Island. Landet är verkligen “under byggnad”. Fjället har ännu inte fått namn.
Det är också klart nu, att den populära vandringsleden över fjällpasset “Fimmvörðuháls” har täckts av lava och aska och kommer att se annorlunda i sommar, när vandringsfolk tar sig över passet. Det är en ca 10 timmars vandring över passet.

Utbrottet fortsätter i stort sett oförändrat
22.03.2010 kl 05:30

I går kväll flög man över utbrottsplatsen och man konstaterade att aktiviteten i stort sett är oförändrad. Sprickan där utbrottet är har minskat en aning och är 300 - 500 m lång, men styrkan i utbrottet är densamma. Aktiviteten minskade under kvällen, men så efter midnatt ökade den åter. Mönstret är sådant att aktiviteten går i vågor.
Ett relativt litet askmoln bildas från utbrottet, men den kraftiga ostliga vinden för det mesta av askan ut mot väster och ut till havs.
15 familjer var evakuerade från sina hem i natt.

Lättat aningen på undantagstillståndet - men stor osäkerhet råder
21.03.2010 kl 16:10

Efter möte kl 15 hos befolkningsskyddsmyndigheterna har man nu lättat på villkoren för undantagstillståndet. Riksväg nr 1 har öppnats för trafik och många av de som evakuerades i natt har fått återvända hem. Myndigheterna räknar dock med att ett 15-tal familjer får hålla sig borta från hemmet i kväll.
Stor osäkerhet råder om utvecklingen av utbrottet. Under dagen har aktiviteten ökat och minskat och jordskalven är nu mera längre västerut, dvs. i riktning mot glaciären. Det kan tyda på lavainströmning under glaciären och att utbrottet sprider sig dit.
En annan osäkerhetsfråga är om detta utbrott kan vara förebåd om utbrott i Katla, som är några tiotal kilometer österut. Historien har visat vid de tre vulkanutbrott som varit i Eyjafjallajökull under historisk tid (920, 1612, 1821) har efterföljts av utbrott i Katla.
På bilden här nedanför ses Eyjafjallajökull. Vulkankratern är i mitten, där de tre tidigare utbrotten varit (åren 920, 1612, 1821-1823). Bilden är tagen i midnattssol i juli 2008.

Eyjafjallajökull_b   Utbrottet nu är vid glaciärkanten i bildens nedre vänstra hörn
Undantagstillståndet gäller fortfarande
21.03.2010 kl 13:00

Det undantagstillstånd som infördes i natt i området runt vulkanutbrottet gäller fortfarande, även om utbrottet just nu inte bedöms som farligt. Man ska dock fara över situationen på eftermiddagen och ta ställning till om folk får återvända hem. Drygt 500 personer evakuerades från sina hem i natt
Vulkanutbrottet:
Nu vid middagstid fortsätter utbrottet oförändrat och bedöms som det nu är att vara ganska harmlöst. Tur i oturen är att utbrottet inte kom upp under glaciärisen, i stället på ett område mellan Eyjafjallajökull och Myrdalsjökull, som är isfritt. Det kallas “Fimmvörðuháls” och är under sommarhalvåret en populär vandringsled mellan Skógar och Þorsmörk.
Utbrottet är ännu begränsat till en spricka om ca 500 m, men kan förflyttas västerut och in under glaciären. Här nedan en kartbild från väderlekstjänstens geologiska avdelning som visar jordskalvsaktivitet kl 12:20 i dag den 21 mars 2010.
Vulkanutbrott03    Vulkanutbrott02
21.03.2010  12.32
Vulkanutbrottet fortsätter
Vulkanutbrottet, som startade rätt före midnatt pågår än. Geologerna säger att detta är ett s.k. lavautbrott och inget explosionsutbrott. Trögflytande lava strömmar upp ur sprickan, som är ca 1 km lång. Så länge som sprickan inte når glaciären är det ingen risk för smältvattenflod. Men glaciären är nära västerom sprickan.
Detta område är inom ett välkänt vulkaniskt område med Eyjfjallajökull i väster och Myrdalsjökull och vulkanen Katla i öster. Det område är allt sammankopplat geologiskt sett och tidigare utbrott vid Eyjafjallajökull har satt igång vulkanisk aktivitet i Katla.
21.3.2010 kl 09:52.


Vulkanutbrott01  
Bilder från ruv.is og mbl.is
(Uppdaterat 21.3.2010 kl 08:30)
Vulkantbrott började kl. 23:34 i går kväll den 20.3.2010 i vulkanen under glaciären Eyjafjallajökull. Vulkanen ligger under glaciären.

All befolkning inom farozonen har evakuerats i natt, ca 500 personer. De första uppgifterna tyder på att utbrottet började i den östra kanten av glaciären, i närheten av vandringsleden över Fimmvörðuháls. Det är oklart i detta skede hur utbrottet utvecklas. Om utbrottet innebär att glaciärisen börjar smälta kan en eventuell flod kan komma ned i Markafljót och ned mot bygden i Fljótshið och vidare ned mot Landeyjarområdet.
Nu på morgonen kan man konstatera, att utbrottet är stabilt, en ca 500 - 1000 m lång spricka har öppnats och ligger helt öster om glaciärhettan, så risken för störtflod från smältande is är liten.
Geologerna har följt med vulkanen de senaste månaderna, för jordskalvsaktivitet har visat på att magma strömmat in under vulkanen. Det är dock överraskande att utbrottet kommer så pass långt öster om den egentliga vulkanen. Geologerna säger att utbrott på denna plats, som f.ö. inte förekommit under den tid Island varit befolkat, verkar ha varit relativt små.
Polisen har stängt av all onödig biltrafik från Hvolsvöllur i väster till Vík i öster. .
Vulkanen hade senast utbrott åren 1821 - 1823.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar